Referat - Sistemul nervos la caini

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
344
Etichete
sistemul, nervos, caini
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi











































Sistemul nervos este reprezentat de o serie de organe, care prin functiile lor, îndeplinesc rolul de coordonator al aparatelor si sistemelor care intra în alcatuirea organismului, pe de o parte, iar pe de alta parte stabilesc relatii cu mediul înconjurator.
În coordonarea functiei metabolice, alaturi de sistemul nervos participa si complexul endocrin, care actioneaza la distanta prin intermedul hormonilor si este subordonat sistemului nervos central.
Sistemul nervos poate fi sistematizat în: sistemul central si periferic; sistemul neuroendocrin si analizatorii.

Analizatorii

Analizatorii prezinta în componenta lor un segment periferic, care constituie organul de receptie, un segment intermediar de transmisie si un segment central care prelucreaza impulsurile receptionale de la organul peiferic.
Dintre analizatori, la câine, cei mai dezvoltati, sunt analizatorul statoacustic si cel olfactiv, care îi ajuta de altfel în diferitele activitati pe care le executa. De fapt, suprafata mucoasei olfactive este foarte întinsa datorita unor particularitati structurale ale volutelor etmoidale si ale cornetului nazal inferior.

Mirosul. Se afirma ca pentru câine, lumea înconjuratoare se compune dintr-un buchet de senzatii olfactive: mirosul stapânului, al hranei preferate, al jucariei personale, etc. Comparativ cu numarul celulelor olfactive la om (circa 5 milioane), la câine acestea ajung la valori de 100 – 200 de milioane. Câinele simte o picatura de sânge chiar daca este diluata în 5 litri de apa. Câinele simte prin miros modificarea transpiratiei omului care se teme de aceasta specie. De asemenea, câinele poate urmarii cu precizie urma unui om care a trecut chiar cu 24 de ore pe un traseu circulat.
Câinele chiar si în timpul somnului capteaza la nivelul nasului semnalele care-l intereseaza, le transmite sistemului nervos central unde sunt prelucrate, astfel ca în momentul trezirii el este în masura sa stie ce s-a întâmplat în jurul l


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org