Referat - Sistemul Nervos

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 7 ani
Afisari
1363
Etichete
sistemul, nervos
Descarcari
335
Nota
10 / 10 - 1 vot

SISTEMUL NERVOS
Fara sistemul nervos nu exista auz si vedere, nu este durere si bucurie, dar nu sunt nici miscari coordonatoare, ar fi de neînchipuit reglarea unor functii fiziologice ca digestia sau respiratia.
Elemenetele de baza ale sistemului nervos sunt celulele nervoase, numite neuroni, în numar de mai multe milioane, care împânzesc tot organismul uman asemanator unor conductori dintr-un aparat electric complicat. Rolul lor este de a primi informatii dintr-un anumit punct al organismului si de a transfera aceste informatii altor celule nervoase care sa declanseze o anumita reactie, de exemplu contractia anumitor grupuri musculare. Celulele nervoase sunt sensibile la stimulii exteriori: leziuni mecanice, infectii, presiune etc.
Sistemul nervos are doua parti importante, cu efecte reciproce: sistemul nervos central, format din creier si maduva spinarii, si sistemul nervos periferic.
Creierul si maduva spinarii formeaza "procesorul central" al sistemului nervos. Sistemul nervos central primeste din organele de simt si din receptori impulsurile sosite prin nervii senzitivi, le filtreza si le analizeaza, apoi prin nervii motori transmite concluzii, obligând muschii si glandele sa reactioneze corespunzator la impulsurule primite.
Creierul are trei parti principale: trunchiul cerebral, aflat în prelungirea maduvei spinarii, pe care se afla cele doua emisfere cerebrale, creierul mare (cerebrum), locul gândirii constiente, iar sub cele doua emisfere, în spate, se gaseste a treia parte, creierul mic (cerebellum). Desi multi nervi senzitivi se termina la nivelul creierului si multi nervi motori pornesc de aici, totusi majoritatea celulelor din creier sunt interneuroni, cu rol în infiltrarea, analizarea si depoziterea informatiilor. Un rol important al creierului este pastrarea informatiilor sosite de la organele de simt. Creierul poate readuce mai târziu aceste informatii pentru a le folosi în luarea deciziilor.
Maduva spinarii are o lungime de aproximativ 40 de cm, de forma cilindrica, este formata din tesut nervos si ocupa interiorul coloanei vertebrale, de la partea inferioara a creierului pâna la partea inferioara a spatelui. Ca organ independent are de îndeplinit doua sarcini de baza. In primul rând realizeaza în dublu sens legatura dintre creier si sistemul nervos periferic cu ajutorul acelor celule nervoase senzitive si motorii ale caror fibre parasesc anumite zone ale creierului sub forma de manunchiuri lungi, care parcurg un drum mai lung sau mai scurt în maduva spinarii, iar la capatul lor cel mai îndepartat de creier intra în legatura cu celulele sau fibrele senzitive si motorii ale sistemului nervos periferic. Prin golul dintre doua celule impulsurile trec cu ajutorul unor substante chimice, denumite mediatori chimici. In al doilea rând, rolul maduvei spinarii este sustinerea unor reflexe simple prin acele celule nervoase care parcurg un drum scurt în sus sau în jos în maduva, si de asemenea interneuronii care realizeaza o legatura apropiata între celulele nervoase, senzitive si motorii.
Sistemul nervos periferic este alcatuit din doua parti: sistemul nervos somatic si cel vegetativ.
Sistemul nervos vegetativ coordoneaza functionarea organelor interioare si a glandelor, cum ar fi: inima, stomacul, rinichii si pancreasul. Sistemul nervos somatic aduna informatiile de la organele de simt si le transmite la sistemul nervos central, iar apoi transmite impulsurilor primite de la sistemul nervos central la muschii scheletici, producând astfel miscarile comandate.Sistemul nervos somatic are doua componenete importante: sistemul senzorial si cel motor. Informatiile venite din mediul exterior sunt culese de organele de simt. Durerea, impulsurile tactile, temperatura pielii sunt receptionate prin celulele receptoare. Din acesti receptori impulsurile rezultate in urma excitatiei ajung la fibrele nervoase senzitive în sistemul nervos central.
Manunchii de fibre motorii si senzitive ce împânzesc un organ sau un teritoriu bine determinat alcatuiesc nervii. Diferitele organe si diferitele zone sunt "deservite" de nervi diferiti. Din sistemul nervos pornesc în total 43 de perechi de nervi: 12 perechi de nervi cranieni din creier si 31 de perechi de nervi din partile laterale ale maduvei spinarii. Nervii cranieni inerveaza în primul rând organele de simt si mushii capului, unul dintre ei fiind foarte important, nervul vag. Nervii spinali pornesc din segmentele maduvei spinarii si contin atât fibre senzitive cât si motorii. Acestea inerveaza tot organismul de la gat în jos. Fiecare nerv spinal cu originea din maduva spinarii are doua radacini, printr-una trec fibrele motorii, prin cealalta fibrele senzitive.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org