Referat - Tutunul,alcoolul si cafeaua-factori nocivi asupra starii de sanatate a scolarului

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
555
Etichete
tutunulalcoolul, cafeauafactori, nocivi, asupra, starii, sanatate, scolarului
Descarcari
339
Nota
0 / 10 - 0 voturi



TUTUNUL,ALCOOLUL SI CAFEAUA
FACTORI NOCIVI ASUPRA STARII DE SANATATE A SCOLARULUI


Alcoolul, tutunul si cafeaua sunt cele mai raspândite droguri in întreaga lume. Prin consumul acestora vreme îndelungata, se produce o scurtare voita a vietii, o sinucidere lenta.
Fumatul, consumul de alcool si cafea de catre tineri trebuie combatuta prin mijloace informationale. De aceea informarea elevilor cu privire la aceste comportamente cu risc, la orele de educatie pentru sanatate ,duce la prevenirea aparitiei acestui flagel la adolescenti si tineri.
Tutunul se obtine prin uscarea plantei „Nocotiana tabacum” si are o compozitie chimica complexa la care se adauga produsele de combustie existente in fumul de tigara.
Componentele fumului de tigara sunt in numar foarte mare si cele mai multe dintre ele sunt cancerigene( cadmiu, acetona, acid cianhidric, arsenic, etc). astfel, riscul de a face cancer pulmonar la fumator, este de zece ori mai mare decât la nefumator.
Efectele negative pe termen scurt in urme inspirarii fumului de tigara sunt: cresterea ritmului inimii, cresterea tensiunii arteriale, lezarea mucoaselor cavitatii bucale, îngalbenirea dintilor ,iritarea naso-faringelui si a laringelui, aparitia tusei, scaderea rezistentei la infectii respiratorii a organismului ,iritarea ochilor
Pe termen lung, efectele negative sunt mult mai grave: apare sindromul respirator al fumatorului cu tuse, expectoratie, respiratie greoaie dureri toracice; bronhopneumopatii, bronsite cronice, boli cardiovasculare, boli digestive, cancer al cavitatii bucale, al esofagului, laringelui, vezicii urinare; cancer pulmonar si alte forme de cancer ,etc.
Tinerii care fumeaza încep sa o faca deseori înainte de a împlini vârsta de 16 ani datorita mediului familial sau sub presiunea anturajului. Înainte da a lua o decizie in privinta fumatului, tinerii trebuie sa reflecteze asupra telurilor lor in viata , astfel ei vor putea sa reziste presiunilor exterioare.
Alcoolul e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org