Referat - Acidul atanoic

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
418
Etichete
acidul, atanoic
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Acidul atanoic




Acidul acetic sau acidul etanoic (CH3COOH) este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant. Acidul acetic pur (anhidru) se numeste acid acetic glacial datorita aspectului de gheata al cristalelor formate la temperatura camerei. In solutii diluate (3% - 6%) se numeste otet si se foloseste in alimentatie. Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici. Este insolubil in sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare in solventi polari nemiscibili cu apa decat in apa si de aceea se poate extrage din solutii apoase in eter sau acetat de etil. La randul sau, acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale. Densitatea solutiilor apoase de acid acetic prezinta un maxim la o concentratie de 77% acid. Pentru fabricarea acidului acetic se aplica mai multe metode:
fermentatia acetica are loc in prezenta a numeroase specii de microorganisme din genul acetobacter, rezultand solutii apoase diluate, cu 3% - 15% acid acetic, din care acidul se izoleaza prin distilare.
la distilarea uscata a lemnului se obtine o solutie apoasa numita acid pirolignos (otet de lemn) care contine 5% - 6% acid acetic, 2,8% alcool metilic, 2% rasini si un numar mare de alte substante, insa in cantitati reduse; din acest amestec acidul acetic se separa indirect prin tratare cu lapte de var si transformarea sa in acetat de calciu, urmate de recuperarea acidului prin tratare cu acid sulfuric, fie direct prin eliminarea celorlalte impuritati si distilare.
al treilea procedeu de fabricare a acidului acetic este oxidarea acetal delhidei, cu aer sau cu oxigen 60(C in prezenta de acetat de mangan drept catalizator, care are rolul de a favoriza descompunerea acidului peracetic intermediar. Se obtine un randament de 95-97% acid acetic.
Daca oxidarea se face cu oxigen la 40(C in prezenta de acetat de cobalt si de cupru se obtine un amestec constituit din 50-55% acid aceti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org