Referat - Acizi ribonucleici

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3118
Etichete
acizi, ribonucleici
Descarcari
995
Nota
9 / 10 - 1 vot

ACIZI
Se numesc acizi substantele compuse a caror molecula libereaza in solutie apoasa protoni, H+, si anioni (ioni negativi) ai radicalului acid respectiv.
Acidul Clorhidric (HCl)- intrebuintari
Acidul clorhidric se intrebuinteaza foarte mult in industrie si in laboratoare, fiind unul dintre acizii cei mai importanti. Este mult utilizat in industria chimica. Astfel, serveste la prepararea clorului, a clorurilor(NH4Cl, ZnCl2 FeCl3) , a hidrogenului, a hidrogenului sulfurat, a dioxidului de carbon, etc. Este utilizat pentru obtinerea unor compusi organici, solventi organici, pesticide, insecticide.
Se mai foloseste in industria pielariei, in metalurgie (la curatirea metalelor in galvanotehnica). De asemenea, acidul clorhidric se intrebuinteaza in spalatoriile chimice, in vopsitorii, in distilerii, laboratoare, la extragerea gelatinei din oase, etc.
In stare de dilutie mare se foloseste in medicina pentru favorizarea digestiei.
Acidul Sulfhidric (H2S)-intrebuintari
Hidrogenul sulfurat este utilizat in laborator, ca reactiv pentru analize, intrucat formeaza sulfuri colorate caracteristic, care precipita din solutii
Acidul Sulfuric (H2SO4 )- intrebuintari
Acidul sulfuric este folosit:
la fabricarea altor acizi( HF, HCl, HNO3, H3PO4);
la obtinerea unor saruri anorganice ( sulfatul de sodiu, de potasiu, de zinc, de cupru, de aluminiu, de fier, etc.);
la fabricarea ingrasamintelor minerale( sulfatul de amoniu, superfosfatii, ingrasamintele complexe); din productia mondiala de H2SO4 industria ingrasamintelor minerale consuma peste 25%;
in industria de sinteza organica, ca agnt de deshidratare, hidroliza, condensare si de esterificare, in procesul de sulfonare, etc. De asemenea, se intrebuinteaza la fabricarea fenolului, a alcoolilor si a acizilor grasi sulfonati, etc. ;
in industria colorantilor, a produselor farmaceutice, a explozivilor etc. ;
o cantitate importanta de acid sulfuric ( cca 15 % din productia mondiala) se utilizeaza in industria petroliera ca agent de rafinare;
ca electrolit la acumulatoarele cu placi de plumb.
Acidul sulfuric, datorita numeroaselor domenii de intrebuintare, este unul dintre cele mai importante produse ale industriei chimice.
Acidul Azotic (HNO3)- intrebuintari
Acidul azotic este un produs important al industriei chimice de baza. El se utilizeaza in cantitati mari la fabricarea ingrasamintelor minerale cu azot, la fabricarea acidului sulfuric prin procedeul camerelor de plumb si al turnurilor, la fabricarea exploizivilor, la fabricarea nitro-derivatilor, materii prime importante in industria colorantilor, etc.
Acidul azotic se mai intrebuinteaza la separarea aurului de cupru si de argint, la gravarea placilor de zinc si de cupru , necesare reproducerii figurilor si in zincografie.
OXIZI
Oxizii sunt compusi ai oxigenului cu celelalte elemente. In molecula unui oxid, ambele valente ale oxigenului sunt satisfacute de celalalt element, care poate fi, dupa imprejurari , metal sau nemetal.
Dioxidul de Sulf (SO2)-intrebuintari
In stare gazoasa, dioxidul de sulf se utilizeaza ca materie prima pentru fabricarea acidului sulfuric, ca decolorant pentru fibrele textile (matase si lana), drept conservant pentru pulpa de fructe in vederea industrializarii acestora si ca dezinfectant datorita actiunii sale bactericide.
In stare lichefiata, dioxidul de sulf se intrebuinteaza la extragerea selectiva a hidrocarburilor aromatice din titei si ca agent frigorific.
Oxidul de Carbon (CO)- intrebuintari
Oxidul de carbon se intrebuinteaza ca agent reducator , la obtinerea alcoolului metilic, a benzinei sintetice, a fosgenului, drept combustibil sub forma de gaz de generator, gaz de apa, sau gaz mixt.
Dioxidul de Carbon (CO2) –intrebuintari
Dioxidul de carbon este intrebuintat la fabricarea sodei de rufe, la fabricarea apei carbogazoase artificiale, a limonadelor si a vinurilor spumoase, la fabricarea ureei si in industria zaharului din sfecla in operatia numita carbonatare. Se mai intrebuinteaza la stingerea incendiilor si la prepararea zapezii carbonice, asa-numita “gheata uscata” folosita la conservarea alimentelor si in instalatii frigorifere.
Dioxidul de Siliciu (SiO2)- intrebuintari
Dioxidul de siliciu, sub forma de nisip, este intrebuintat la prepararea materialelor de constructie: mortar de var , ciment, beton, etc.
Dioxidul de siliciu, cristalizat sub forma de cuart are intrebuintari foarte variate:
din cuartul topit se fabrica vase de laborator, refractare si rezistente la acizi, lampi de cuart cu vapori de mercur pentru radiatiile ultraviolete;
in industria sticlei si ceramicii;
la fabricarea carburii de siliciu;
varietatile transparente sau frumos colorate sunt folosite ca pietre de imitati...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org