Referat - Acizii oxigenati ai clorului

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
485
Etichete
acizii, oxigenati, clorului
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Elev: Carauleanu Adrian
Clasa:a-X-a A



Acizii oxigenati ai clorului




Pozitia clorului în sistemul periodic îi permite sa-si manifeste 7 stari de oxidare si se pare ca este singurul halogen la care s-a constatat acest lucru direct sau indirect.
Dintre oxizii clorului sunt cunoscuti mai bine monxidul de diclor(Cl2O), dioxidul de clor(ClO2) ,hexaoxidul de diclor(Cl2O6) si heptaoxidul de diclor (Cl2O7). Clorul formeaza cea mai completa serie de oxiacizi. El formeaza acid hipocloros (HClO) , cloros (HClO2), cloric (HClO3) si percloric (HClO4). Stabilitatea acizilor hipocloros , hipobromos , hipoiodos scade de la clor la iod. Marea stabilitate a oxiacizilor superiori se poate explica prin formarea unor legaturi multiple. Stabilitatea unor oxiacizi de acelasi fel reflectata de caldurile de formare nu varieaza regulat.
Acidul hipocloros.
Acesta poate fi obtinut prin reactia anhidridei sale cu apa .
H2O + Cl2O = 2HClO (reactie reversibila)
Reversibilitatea ecuatiei este indicata de mirosul puternic al oxidului deasupra solutiei. Acidul hipocloros se poate prepara agitând un sfert de ora un amestec de hidrat de clor cu oxid de mercur precipitat distilat la 0 grade C si presiune redusa condensând vaporii de apa într-o capcana la -20 grade C. Se obtine o solutie de HClO (25%) care se conserva la -10 grade C.
Acidul cloros.
Acidul cloros se obtine prin actiunea acidului sulfuric asupra cloritului de bariu.
Ba(ClO2)2 + H2SO4 = 2HClO2 + BaSO4
Acidul cloros se poate obtine reducând dioxidul de clor cu apa oxigenata :
2Cl2O + H2O2 = 2HClO2 + O2
Acidul cloros fiind un acid monobazic formeaza un singur fel de saruri, numite cloriti.Cloritul de sodiu este folosit la decolorarea celulozei, pentru albirea bumbacului si inului. Se utilizeaza la decolorarea fibrelor poliamidice , a celor din poliacrilonitril si a fibrelor poliesterice etc.
Acidul cloric.
Acidul liber HClO3 a fost preparat în anul 1812 prin actiunea acidului sulfuric asupra cloratului de bariu.Aci


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org