Referat - Alcaloizi din frunze de coca

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
427
Etichete
alcaloizi, din, frunze, coca
Descarcari
316
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Alcaloizi din frunze de coca





Istoric si definitie

Oamenii au cunoscut actiunea fiziologica,toxica si curativa a unor plante sau extracte de plante înca din antichitate. Astfel opiul, care este un material rasinos obtinut din fructele macului era folosit în Orient ca somnifer. În regiunea tropicala muntoasa a Americii de Sud, exista un popor, înainte de cucerirea spaniola, care valorifica frunzele de coca, cunoscând actiunea lor stimulanta.
Izolarea principiilor active din plante a constituit o preocupare a stiintei chimice înca de la începuturile ei. Primul succes în acesta directie a fost obtinut în secolul al XVII-lea de catre Dan Ludovici si Robert Boyle care au izolat alcaloidul din opiu în stare impura.
Chimia alcaloizilor a început atunci când alcaloidul din opiu a fost obtinut în stare cristalizata(1804-1806). Aceasta metoda de izolare a dat nastere numelui de morfina, tot atunci s-a afirmat si faptul ca formeaza saruri cu acizi si este deci, bazic.
Numele de alcaloizi a fost dat de Meissner în 1818 si oglindeste interesul deosebit pentru caracterul bazic al substantelor de origine vegetala, producerea de compusi azotati fiind considerata pe vremea aceea ca un privilegiu al organismului animal. Deoarece singurul compus azotat bazic cunoscut la vremea aceea era amoniacul, alcaloizii au fost considerati multa vreme ca reprezentantii unei categorii noi de compusi organici.
Notiunea istorica de alcaloid dateaza dintr-o epoca anteriara teoriei structurii asa cum si taninul si vitaminele nu pot fi puse de acord cu o clasificare bazata pe teoria structurii.
Este necesara mentinerea notiunii de alcaloid din punct de vedere practic, considerând numarul mare de compusi azotati ce se gasesc în plante. În referatul nostru vom vorbi numai de compusi azotati de origine vegetala cu origine heteorciclica. Acesti compusi îi vom clasifica tinând cont de structura inelelor heterociclice din moleculele lor.
Cercetarea chimica a alcaloizilor a constituit o pr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org