Referat - Alcani

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 3 ani
Afisari
663
Etichete
alcani
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi
Alcani


Proprietati fizice

În functie de masa lor molara, alcanii sunt gazosi, lichizi sau solizi.
Datorita diferentei mici de electronegativitate dintre atomii de carbon si hidrogen, alcanii contin numai legaturi covalente nepolare. De aceea între moleculele alcanilor se exercita forte de atractie van der Waals.
Cu cât molecula este mai mare cu atât energia necesara pentru ruperea fortelor intermoleculare trebuie sa fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzatoare vor creste.

ALCANI
 C1-C4
 C5- C17
 C18, C19,….

Stare de agregare ( 25º C)
 GAZE
 LICHIDE
 SOLIDE

Puncte de fierbere
 Cresc cu cresterea masei molare

Densitati
( ?alcani < 1
 Cresc cu cresterea masei molareDintre izomerii de catena ai unui alcan, cel cu catena normala are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scazut.

Utilizari

Metanul, componentul principal al gazului metan, se foloseste drept combustibil sau , în industrie, la obtinerea unor compusi cu importanta practica deosebita. Deoarece metanul este inodor, pentru depistarea scaparilor de gaze din conducte se adauga compusi cu sulf, urât mirositori.

Actiune fiziologica

Alcanii sunt substante nepolare, deci insolubile în apa, dar care dizolva alte substante organice nepolare, cum sunt grasimile solide si lichide. De aceea inhalarea vaporilor de benzina afecteaza plamânii ca urmare a dizolvarii grasimilor din membranele celulare.
Grasimile lichide mentin umiditatea pielii corpului uman, iar contactul prelungit dintre alcanii lichizi si piele are ca efect dizolvarea grasimilor, producând inflamari sau chiar arsuri grave.
Alcanii solizi au aplicatii în farmacie la obtinerea unor preparate pentru protejarea pielii. Astfel, parafina solida si vaselina, constituite majoritar din alcani solizi, sunt utilizate la obtinerea cremelor.


Proprietati fizice


Starea de agregare a alchenelor poate fi gazoasa, lichida sau sol


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org