Referat - Apa si Petrolul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
406
Etichete
apa, petrolul
Descarcari
252
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Apa si Petrolul
I. Petrolul

a) Petrolul reprezinta un amestec de hidrocarburi rezultat din materie organica acumulata în regiuni marine subsidente în diferite perioade geologice care a suferit o descompunere lenta în conditii de mare presiune. În istoria omenirii, el a fost cunoscut în regfiunea Golfului Persic înca din mileniile VI – V a.Chr., fiind multa vreme folosit la constructii, calafatuirea corabiilor etc. Abia de la mijlocul secolului XIX-lea s-a trecut treptat la valorificarea lui industriala fiind mai întâi folosit ca lubrefiant, iar apoi în petrochimie. Petrolul este substanta care prin ardere degaja caldura , este o resursa epuizabila. Rezervele mondiale de petrol sunt apreciate la circa 134,5 miliarde tone.
Titeiul dezvolta o putere calorica de la 5.500 – 11.000 kcal/kg, este usor de exploatat si transportat, iar prin prelucrare da o multime de produse folosite în activitatile curente. Dupa 1930, petrolul s-a situat pe primul loc intre resursele energetice, ajungând în prezent sa reprezinte peste 45% din balanta energetica mondiala.
Astazi viata oamenilor este de neconceput fara existenta petrolului. Din petrol se obtin pacura, benzina si motorina, folosite pentru producerea de caldura sau de energie electrica si pentru punerea în miscare a autovehiculelor.
Petrolul este bogatia cea mai importanta a substratului consolidat. O activitate de cercetare, prospectiune si expolatare deosebit de intensa a dus la punerea in evidenta a unor zacaminte de hidrocarburi foarte importante. În 1954 doua tari exploatau petrolul din adâncul platformei continentale, iar peste 20 de ani au devenit ca numar 30. În prezent exista apoximativ 600 de platforme pentru forarea si exploatarea zacamintelor de petrol submarin. Productia crescând din 1954 de la 810 mii t. în 1975 la 464 mil.t , în 1980 la 900 mil.t si 1984 la 2 miliarde tone. Cele mai multe zone petroliere se afla în bazinul mijlociu al Atalnticului (10,5 miliarde), bazinul nordic al Atlanticului (in


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org