Referat - Arenele

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
489
Etichete
arenele
Descarcari
350
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arenele

Arenele se mai numesc si hidrocarburi aromatica, continînd în molecula lor unul sau mai multe cicluri de 6 atomi de carbon. Atunci cînd molecula este formata din un ciclu se numesc arene mononucleare, iar atunci cind molecula cuprinde doua sau mai multe cicluri se numesc arene polinucleare.
Clasificare
Arene mononucleare

Toluen


Etilbenzen


Izopropilbenzen (cumen)


Propil benzen


Benzen
Toluen
Xilen
Etilbenzen
Arene polinucleare
Nuclee izolate
Bifenil
Difenilmetan
Nuclee condensate







Condensare liniara
Naftalina
Antracen
Condensare angulara
Fenantren
Structura si nomenclatura
La hidrocarburile aromatice mononucleare capul seriei este benzenul C6H6, omologul superior fiind metilbenzenul (toluen),urmînd apoi în seria omologa etilbenzenul, n propilbenzenul, izopropilbenzenul (cumen).Pentru derivatii substituiti ai benzenului exista 3 tipuri de izomeri: orto (1,2), meta (1,3) para (1,4).
Sinteza arenelor
Piroliza
Piroliza substantelor organice este una dintre cele mai importante cai de obtinere a arenelor avînd drept materie prima lemnul dar mai mult carbunele. Distilarea uscata a carbunilor cuprinde procese complexe care au loc la temperaturi de 500-1200 0C, la vid, obtinîndu-se urmatoarele fractiuni:
fractiunea gazoasa formata din hidrogen, oxid si bioxid de carbon, amoniac, hidrogen sulfurat dar si unele hidrocarburi gazoase
fractiunea lichida: ape amoniacale si gudroane, cu un continut diferit de hidrocarburi, dar si combinatii organice cu oxigen si azot.
fractiunea solida formata numai din cocs.
Dupa temperatura la care are loc acest proces de piroliza se pot deosebi:
distilare la temperatura joasa 5000C-6000C numita si distilare primara sau semicarbonizare care urmareste obtinerea distilatelor necesare ca materii prime în industria chimica. Ea se aplica la huila, carbune brun, turba în cuptoare de distilare.
o distilare la temperatura medie 6000C-7000C (cocsificare la temperatura medie)
distilare la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org