Referat - Aromele

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
397
Etichete
aromele
Descarcari
174
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Aromele

Def. Aroma este asamblul complex de senzatii gustative si olfactive percepute la degustarea unui produs alimentar si detectate de receptorii chimici din regiunea buco-naso-faringiana.

Istoric. In trecut, egiptenii au folosit esentele si parfumurile atat ca produse cosmetice, cat si ca produse antiseptice, in scop medicinal.Romanii le-au preluat mai tarziu si le-au folosit numai ca substante frumos mirositoare.

Florile, frunzele, fructele si radacinile plantelor mirositoare isi datoresc aroma lor caracteristica unor substante organice numite uleiuri volatile sau uleiuri eterice.Uleiul volatile se gasesc in celulele secretoare epidermice ale diverselor parti ale plantelor. Uleiul secretat difuzeaza prin membrane si se raspandeste in aer. Uleiurile volatile se obtin prin antrenarea cu vapori de apa. Antrenarea cu vapori de apa se practica in 4 variante diferite:
a) antrenarea la foc direct;
b) antrenarea in curent de vapori;
c) antrenarea cu abur sub presiune;
d) antrenarea la presiune redusa.
Compozitia uleiurilor eterice (sau esentiale) sunt amestecuri de substante cu diferite functiuni chimice: eteri, esteri, alcooli nesaturati, aldehide, cetone etc. Metode folosite pt. extragerea uleiurilor eterice sunt:
a) presarea pentru extragerea din coji si fructe (ex. esente de lamai si portocale)
b) distilarea plantei cu vapori de apa (ex. trandafiri, iasomie, levantica, flori de portocal etc.)
c) extractia cu solventi volatili (ex. eterul de petrol, benzina alcool;) se foloseste atunci cand planta contine o cantitate mica de esenta.
d) extractia cu solventi grasi, nevolatili se foloseste pentru florile de iasomie si tuberoza; metoda este inceata si costisitoare, dar se obtin produse fine si delicate.
Uleurile eterice obtinute fie se folosesc ca atare, fie se separa in componente.
Exemple de arome caracteristice plantelor si substantelor organice de sinteza, care le pot inlocui cu succes.

Aroma Structura


  • Referate asemanatoare

    • Aromele

      Aromele Def. Aroma este asamblul complex de senzatii gustative si olfactive percepute la degustarea ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org