Referat - Atomi in celula vie

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 14 ani
Afisari
2137
Etichete
atomi, celula, vie
Descarcari
574
Nota
9 / 10 - 1 vot

Atomi in celula vie
Daca examinam la microscop calcare, creta, diatomit si alte, asa numite roci sedimentare, vedem ca sunt alcatuite din resturile scheletelor unor organisme microscopice, iar carbunii sunt folositi din resturi de plante.
In geologie s-a recunoscut demult rolul organismelor care populeaza globul pamantesc, in toate fenomenele care au loc in natura. Aceste procese geochimice: formarea rocilor, concentrarea sau dispunerea diferitelor elemente chimice, participarea substantelor din apa, formarea calcalelor din scheletele calcaroase - se realizeaza mai mult sau mai putin cu ajutorul materiei vii.
Esential este faptul ca in procesul vietii, toate organismele de pe pamant, plante si animale, extrag sau consuma mase enorme de materie. Viteza acestui proces este deosebit de mare, la cele mai mici organisme: alge, bacterii si alte organisme inferioare. Calculele arata ca in acest proces intra o cantitate de materie de mii de ori mai mare decat aceea care este cuprinsa in momentul respectiv, in toate organismele pamantului- plante si animale- sau cum se spune in toata vie a plantei.
Stiam ca plantele verzi degaja la lumina, prin frunzele lor, oxigen - O2 si absord din aer dioxid de carbon- CO2.
Oxigenul din aer, care se formeaza pe aceasta cale, este folosit la oxidarea resturilor vegetale, oxideaza diferite roci si este inspirat de animale si de om in timpul respiratiei.
Organismele isi construiesc corpul in intregime din elementele pe care le extrag din substantele care se gasesc in natura ce le inconjoara: apa, aer si sol.
Principala substanta componenta a tuturor organismelor este - apa -H2O, care se gaseste in medie in proportie de 80%.
Un rol foarte important il joaca, in structura organismelor, carbonul - C, formand mii de compusi cu: hidrogenul, oxigenul, azotul, sulful si fosforul (H, O,N, S, P), alcatuind proteine, grasimi, hidrati de carbon, compusi organici complecsi, etc. In organisme se gasesc intotdeauna Calciu- Ca, in special in schelete, apoi Potasiu -K si Fier -Fe.
La inceput se credea ca in organisme se gasesc in cantitati mari 9-12 elemente chimice si ca au o importanta exceptionala pentru ele, dar mai tarzius-a constatat, de exemplu ca si siliciu are un rol important in viata spongierilor silicosi, a radiolarilor microscopici si a algelor diatomee, ale caror schelete sunt formate din dioxid de siliciu- Si O2. S-a descoperit ca ferobacteriile concentreaza fier si ca unele bacterii concentreaza mangan -Mn sau Sulf, iar in scheletele unor organisme marine in loc de calciu s-a descoperit Bariu - Ba si Strontiu - Sr.
Rolul geochimic al unor organisme concentratoare este perfect explicabil, de pilda, tunicierii - nevertebratele marine, absorb din apa de mare sau din namolul marin -Vanadiu- V care se gaseste in cantitatii mici, iar dupa moartea lor, vanadiul ramane sub forma concentrata in sedimente marine.
Algele absorb din apa de mare -Iodul- I, care se gaseste in cantitati foarte mici, apoi el ajunge odata cu resturile algelor pe fundul marii. In rocile care se formeaza ulterior din acest namol se separa ape minerale iodate. La inceput s-a crezut ca argintul -Ag, rubidiul - Rb, cadminul - Cd si alte elemete chimice descoperite in organisme sunt doar impuritati, dar azi s-a stabilit ca in compozitia organismelor intra aproapetoate elementele chimice.
S-a constatat ca organismele nu reproduccompozitia mediului ambiat, de exemplu, in soluri si roci se gasesc cantitati mari de titan si bariu, pe cand in organisme sunt in cantitati infirme; in soluri si ape se gaseste putin carbon, fosfor si potasiu, iar in organisme se acumuleaza in cantitati mari.
Elementele chimice care se gasesc in organism in cantitati foarte mici ca de exemplu: litiu- Li si radiu - Ra se numesc microelemente. Microelementele au un rol fiziologic foarte important, de exemplu:
Iodul intra in compozitia hormonului glandei tiroide, insuficienta lui provoaca la oameni gusa endemica, iar insuficienta calciului provoaca fragilitatea oaselor;
Fierul intra in compozitia hemoglobinei;
Cuprul si zincul sunt compusi ai fermentilor.
Toate acestea arata ca exista o legatura foarte stransa intre natura asa zisa moarta si substanta vie. Cu cat vom cunoaste mai bine ciclurile migratiilor elementelor chimice, ale atomilor, cu ata vom cunoaste mai limpede rolul geochimic al organismelor.
Atomii in adancurile Pamantului
Romanele lui Jules Verne si George Sand descriu adesea calatorii spre centrul Pamantului, in adancimile inaccesibile ale lumii noastre.
In aceste romane captivante s-a manifestat mintea iscoditoare a omului, care nu s-a putut impaca cu faptul ca traieste pe o "pojghita" destul de subtire de pamant si ca doar vreo 20-25 km din invelisul Pamantului sunt accesibili investigatiilor sale.
Daca Pamantul ar fi de marimea unui pepene, adancimea pana la ca...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org