Referat - Biochimia - chimia vietii

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
468
Etichete
biochimia, chimia, vietii
Descarcari
336
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Biochimia – chimia vietii

Chimia vietii sau biochimia, studiaza reactiile chimice care au loc în organismele vii. Acestia respecta aceleasi legi ca si celelalte reactii chimice, dar sunt mai complexe.
Chimia vietii studiaza ansablul reactiilor care au loc în organismele vii, mai ales în unitatile lor de baza, celulele. Fiintele vii au nevoie de energie.
Oamenii si animalele îsi iau energia din alimentele pe care le consuma (energie chimica). Alimentele sunt transformate printr-un ansablu de reactii chimice, care au loc mai întâi la nivelul aparatului digestiv(digestie) si apoi la nivelul celulelor(respiratia celulara).
Anumite plante si microorganisme(fiinte vii microscopice) îsi gasesc altfel energia de care au nevoie. Pentru a se hranii, ele transforma energia luminii solare printr-un proces complex de reactii chimice numit fotosinteza.

O reactie chimica: digestia
Digestia este un proces chimic. În aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse în mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sânge pâna la celule, unde sufera alte transformari.
Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si “ “grasimi”, provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc organismului carbon si hidrogen. Glucidele, numite si “zaharuri”, se divizeaza în zaharuri rapide si zaharuri lente. Primele sunt continute în miere, fructe, dulceturi si ciocolata.
Asimilate direct de organism(adica transformate în energie), ele aduc organismului energia necesara unui efort fizic solicitant si rapid. Cel de-al doilea tip se gaseste în cereale(grâu, orez, porumb). Ele nu sunt direct asimilate de organism si constituie o sursa de energie de mai lunga durata. Toate glucidele sunt bogate în carbon, hidrogen si oxigen.

Respiratia celulara
Vegetale sau animale, toate celulele respira: aceasta este respiratia celulara. Ele absorb dioxigen (O2) si elimina dioxid de carbon (CO2). Dioxigenul serve


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org