Referat - Cel mai nou si greu element

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
346
Etichete
cel, mai, nou, greu, element
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cel mai nou si greu element


Cel mai nou si greu element
În ianuarie 1999, cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Livermore, California, SUA, si de la Institutul pentru Cercetari Nucleare, Dubna, Rusia, au anuntat crearea celui mai nou si mai greu element chimic din lume, elementul 114. Acesta contine 114 protoni, pare a fi mult mai stabil decât oricare alt atom supergreu si a rezultat prin bombardarea cu un izotop de calciu a unui izotop de plutoniu îmbogatit cu neutroni.
Cea mai puternica solutie acida
Solutiile acizilor si bazelor tari tind catre valorile de 0 si, respectiv, 14 ale pH-ului, dar aceasta scara este inadecvata pentru a descrie “superacizii” – dintre care cel mai puternic este o solutie cu concentratie 80% de pentafluorura de antimoniu în acid fluorhidric (acidul fluoro-antimonic HF:SbF5). Aciditatea functiunii –OH a acestei solutii nu a fost masurata, dar chiar si o solutie mai slaba – de concentratie 50% – este de 1018 mai puternica decât acidul sulfuric concentrat.
Cel mai otravitor compus chimic artificial
Compusul 2,3,7,8 tetraclordibenzo p-dioxina, sau TCDD este cel mai otravitor dintre cele 75 de dioxine cunoscute – de 150000 de ori mai puternic decât cianura.
Cel mai puternic gaz toxic
Etil S-2-diizopropilaminoetilmetil fosfonotiolatul, cunoscut sub numele de VX, produs pentru prima oara în 1952 la Laboratorul Experimental pentru Aparare Chimica, din Porton Down, Wilts, Marea Britanie, este de 300 de ori mai puternic decât fosgenul (COCl2) folosit în primul razboi mondial. Doza letala de VX este de 10 mg/m3, în aer, sau 0,3 mg administrat oral.
Cea mai absorbanta substanta
Serviciul de Cercetare al Departamentului Agriculturii din SUA a anuntat pe 18 august 1974 ca “H-span”-ul sau Super Sluper, compus din 50% derivat de amidon, 25% acrilamida si 25% acid acrilic, poate, daca este tratat cu fier, sa înmagazineze de 1300 de ori greutatea sa în apa. Proprietatea sa de a mentine o temperatura constanta timp îndelungat îl face idea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org