Referat - Ceramica III

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
472
Etichete
ceramica, iii
Descarcari
319
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Ceramica III


Ceramica constituie o grupa importanta de marfuri care cuprinde o gama larga de produse: articole de menaj, articole decorative, obiecte ceramice sanitare, materiale de constructii de finisaj (placi ceramice), materiale de constructii (caramizi, tigle, tevi…), ceramica tehnica si altele.
Marfurile de portelan si faianta românesti se exporta în multe tari, iar marcile de portelan românesc sunt cunoscute si în afara granitelor.
Alaturi de marfurile industriei ceramice sunt apreciate si exportate marfurile ceramice artizanale realizate pe plan local,cu valoare artistica deosebita.
Produsele ceramice se obtin din materiale ceramice rezultate din arderea unor amestecuri de silicati sau oxizi.


Principalele tipuri de produse ceramice decorative si de menaj


Marfurile ceramice pentru articole de menaj si decorative pot fi obtinute din patru tipuri de masa ceramica: portelan, semiportelan, faianta si ceramica comuna.

Portelanul este un produs ceramic fin cu structura vitrifiata de culoare alb- cenusiu sau alb-galbui si translucid. În functie de natura si proportiile materiilor prime si dupa natura fondului principal, portelanul poate fi moale sau tare.
Portelanurile moi au un continut ridicat de fondanti si se obtin la o temperatura de ardere relativa joasa, adica sub 1300ºC. Astfel glazura este mai putin dura, prezinta transluciditate, grad de alb admis mai mare. Se utilizeaza pentru articole fine de menaj si articole decorative de arta.
Portelanurile tari se caracterizeaza printr-un grad de alb mai scazut, transluciditate buna, glazura dura, stabilitate termica si chimica buna.
Dupa fondantul utilizat deosebim 3 tipuri de portelan: feldspatic, feldspato- calcic, magnezic.

Semiportelanul este o masa ceramica fina cu multe caracteristici intermediare între faianta si portelan aspectul lui apropiindu-l mai mult de faianta. Se caracterizeaza prin: culoare alb-cenusiu


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org