Referat - Chimia ca stiinta

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
641
Etichete
chimia, stiinta
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Chimia ca stiinta

Chimia este stiinta, avand ca obiect studierea substantelor si a transformatorilor lor. Este definita si ca stiinta despre atomi (elemente chimice) si combinatiile lor, deoarece studiaza procesele de transformare a substantelor dintr-una in alta prin regruparea atomilor si modificarea legaturilor dintre atomi. Chimia are stranse legaturi cu alte stiinte, dintre care in primul rand cu fizica precum si cu biologia (biochimia) si cu geologia (geochimia) etc.
Domeniul chimiei se imparte in: chimia anorganica, chimia anorganica si chimia fizica. Chimia anorganica studiaza proprietatile fizice si chimice ale elementelor si combinatiilor lor (in afara de compusii carbonului studiati de chimia organica), precum si legile generale ale combinarii chimice. Chimia organica studiaza combinatiile carbonului cu cateva elemente ( hidrogen, oxigen, azot, sulf, halogen etc.). Denumiarea de chimie organica provine din conceptia gresita care a dominat pana la inceputul sec. al XIX-lea, potrivit careia substantele organice nu ar putea proveni decat din organismele vii. Sintetizarea substantelor organice din substante minerale ( realizata pt. Prima oara de Wohler in 1828 prin sintetizarea ureii din substante tipic anorganice) a spulberat aceasta conceptie gresita si a dovedit inca o data uniatea materiala, indestuctibila a lumii.
Studiul nucleului atomic a permis sinteza unor noi elemente (transuraniene) si a numerosi izotopi ai celorlalte elemente, formand o alta ramura, chimia nucleara.
In prezent exista o puternica industrie chimica, productoare de imense cantitati de materii prime pentru celelalte industrii si pentru agricultura, da materiale capabile sa inlocuiasca materialele clasice ( metale, materiale de constructie, lemn, etc.), in legatura cu care apare si se dezvolta o alta ramura a chimie, chimia tehnologica.
Aceasta studiaza procesele chimice-industriale si metodele de fabricatie cele mai potrivite pentru transformarea materiilor prime din natura in mijlo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org