Referat - Chimia vietii (biochimia)

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
11520
Etichete
chimia, vietii, biochimia
Descarcari
945
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

CHIMIA VIETII
Chimia vietii, sau biochimia, studiaza reactiile chimice care au loc în organismele vii. Acestia respecta aceleasi legi ca si celelalte reactii chimice, dar sunt mai complexe.
Chimia vietii studiaza ansablul reactiilor care au loc în organismele vii, mai ales în unitatile lor de baza, celulele. Fiintele vii au nevoie de energie.
Oamenii si animalele îsi iau energia din alimentele pe care le consuma (energie chimica). Alimentele sunt transformate printr-un ansablu de reactii chimice, care au loc mai întâi la nivelul aparatului digestiv(digestie) si apoi la nivelul celulelor(respiratia celulara).
Anumite plante si microorganisme(fiinte vii microscopice) îsi gasesc altfel energia de care au nevoie. Pentru a se hranii, ele transforma energia luminii solare printr-un proces complex de reactii chimice numit fotosinteza.
O reactie chimica: digestia
Digestia este un proces chimic. În aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse în mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sânge pâna la celule, unde sufera alte transformari.
Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si " "grasimi", provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc organismului carbon si hidrogen. Glucidele, numite si "zaharuri", se divizeaza în zaharuri rapide si zaharuri lente. Primele sunt continute în miere, fructe, dulceturi si ciocolata.
Asimilate direct de organism(adica transformate în energie), ele aduc organismului energia necesara unui efort fizic solicitant si rapid. Cel de-al doilea tip se gaseste în cereale(grâu, orez, porumb). Ele nu sunt direct asimilate de organism si constituie o sursa de energie de mai lunga durata. Toate glucidele sunt bogate în carbon, hidrogen si oxigen.
Respiratia celulara
Vegetale sau animale, toate celulele respira: aceasta este respiratia celulara. Ele absorb dioxigen (O2) si elimina dioxid de carbon (CO2). Dioxigenul serveste la "arderea" alimentelor printr-o reactie de oxidare.
Aceasta reactie se deruleaza în mai multe etape. Glucoza (zaharul)de pilda, este mai întâi transformata într-o molecula mai simpla, acidul piruvic. Mitocondriile, elementele celulei responsabila de respiratia celulara, descompun acest acid în dioxid de carbon si hidrogen. Dioxidul de carbon este eliminat de celula: hidrogenul se combina cu oxigenul care intra în organism atunci când respiram, dând apa.
Ansamblul acestor reactii degaja o mare cantitate de energie. Aceasta este stocata în mici molecule specializate, care o elibereaza în functie de nevoile celulei.
Fotosinteza
Plantele cu clorofila se hranesc absorbind apa si dioxid de carbon din aer. Pentru aceasta, ele folosesc energia luminii solare: acest proces se numeste fotosinteza. În timpul lui, se degajeaza dioxigen.
Fotosinteza se deruleaza în doua faze principale. Ziua, plantele capteaza energia solara. Cu ajutorul clorofilei si a altor pigmenti prezenti în frunzele lor, ele folosesc aceasta energie pentru a descompune apa pe care o absorb în hidrogen si oxigen. Noaptea, hidrogenul ajuta la reducerea dioxidului de carbon si la producerea de glucide, care vor hrani planta.
Functionarea acestei mici "uzine chimice vii" depinde de conditiile exterioare, în special de cantitatea de lumina solara si de temperatura.
Termeni bio-chimici:*celula=cel mai mic element constitutiv al unei fiinte vi. O celula este în general înconjurata de o membrana. În interior se gaseste nucleul si citoplasma continând diferite organite(mitocondrii).
*clorofila=pigmentul verde din plante care capteaza energia razelor solare, necesara fotosintezei.
*efect secundar=efect nedorit al unui medicament, care se manifesta la dozele recomandate.
*fotosinteza=proces în timpul careia plantele, datorita clorofilei, fabrica(sintetizeaza)glucide, folosindu-se de apa, dioxid de carbon si energia razelor solare.
*glucid=denumire data de chimisti unei substante organice numita în mod curent zahar.
*lipid= denumire data de chimisti unei substante organice numita în mod curent grasime.
*principiu activ=substanta activa continuta într-un medicament care actioneaza împotriva unei anumite boli.
*substanta nutritiva=substanta continuta în alimente, care poate fi utilizata direct de organism, fara a mai fi transformata.
Chimia medicamentelor
Un medicament este o substanta sau un compus administrat omului ca tratament împotriva unei boli, pentru a preveni o îmbolnavire sau pentru a stabili un diagnostic.
Chimistul si medicul elvetian Paracelsus(1493-1514), în secolul al XVI-lea, a fost primul care a definit pr...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org