Referat - Cifra octanica

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
859
Etichete
cifra, octanica
Descarcari
273
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Cifra octanica

Cifra octanica (C.O.) sau indice octanic arata rezistenta la detonatie a unui combustibil (ex. benzina ) pentru motoarele cu aprindere din exterior.
În practica, s-a observat ca aparitia fenomenului de „ciocanire” sau „detonatie” a motorului se produce din cauza unei arderi anormale a carburantului, ceea ce duce la micsorarea puterii motorului. S-a constatat, de asemenea, ca hidrocarburile care intra în compozitia benzinelor se comporta diferit în motor în ce priveste fenomenul de detonatie; în timp ce alcanii normali produc detonatie puternica în motor, izoalcanii si hidrocarburile aromatice împiedica aparitia acestui fenomen .
Pentru a aprecia tendinta la detonatie a unei benzine se compara comportarea ei într-un motor experimental si în conditii standard cu a amestecurilor formate din hidrocarburile n-heptan (C7H16), considerat ca având cifra octanica zero (care produce detonatie puternica în motor) si izooctan (2, 2, 4-trimetil-pentan), caruia i s-a atribuit cifra octanica 100 (putin sensibil la autoaprindere). Datorita proprietatilor sale antidetonante, izooctanul a fost luat ca substanta de referinta. În felul acesta se stabileste o scara (aleasa arbitrar) cu limite cuprinse între 0 si 100 în care benzinele cu o cifra octanica anumita, de exemplu C.O. 86, se comporta în acest motor ca un amestec format din 86% izooctan si 14% n-heptan.
Definitie : Cifra octanica (C.O.) a unei benzine reprezinta deci, procentul, în volume de izooctan (2, 2, 4+trimetil pentan) dintr-un amestec de izooctan cu heptan normal. Cu cât C.O. a unui combustibil este mai mare cu atât rezistenta sa la detonatie este mai mare.
Cifra octanica (C.O.) a unei benzine se poate îmbunatati prin adaos de mici cantitati de antidetonanti care împiedica combustia detonanta în motoare.
Cel mai utilizat este tetraetil-plumbul, Pb(C2H5)4, cu structura moleculara :





  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org