Referat - Compozitia chimica a petrolului

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
389
Etichete
compozitia, chimica, petrolului
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Compozitia chimica a petrolului

Petrolul si gazele naturale sunt amestecuri de hidrocarburi care se gasesc ca zacaminte in scoarta pamantului in diferite regiuni. Petrolul (titeiul) contine intotdeauna reprezentati ai trei clase de hidrocarburi :saturate aciclice (alcani),saturate aciclice (cicloalcani) si aromatice. Proportia acestora variaza de la un zacamant la altul. Hidrocarburile nesaturate alchenele si mai ales acetilenele lipsesc din compozitia titeiului.



Zacaminte de petrol

Prin petrol brut sau titei se inteleg amestecuri de hidrocarburi in stare lichida. Din punct de vedere geologic ,zacamintele de petrol au cateva trasaturi generale din care rareori lipseste vreuna. Astfel, petrolul se gaseste intr-o incretire a scoartei ,imbibat,sub presiune inalta,intr-un strat de roca poroasa ,prins intre doua straturi impermeabila . In partea superioara a stratului de roca poroasa se gaseste zona in care se acumuleaza produsele gazoase iar in partea inferioara se gaseste o portiune imbibata cu apa sarata. Prezenta acestuia din urma constituie unul din argumentele teoriei formarii petrolului prin fermentatie ,in absenta aerului, a resturilor de vietuitoare (mai laes microscopice)care s-au depus pe fundul marilor in epoci geologice. In acelasi sens pledeaza si analiza chimica a petrolului,care a pus in evidenta ramasite ale moleculelor caracteristice arsenalului chimic al celulei vii.

Conditia principala pentru ca descompunerea acestor resturi de vietuitoare sa ia calea imbogatirii in carbon o constituie absenta oxigenului; in caz contrar ar avea loc fermentatia aeroba,cu degajarea produselor obisnuite ale metabolismului microorganismelor, bioxidul de carbon si apa. Conditia lipsei de oxigen se indeplineste cel mai bine in sedimente foarte putin rascolite depuse pe fundul marilor fara flux si reflux. Primele etape ale descompunerii fermentative se petrec chiar pe locul de origine si duc la o scadere a continutului in oxigen, azot si sulf a sedimetelor organi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org