Referat - Coroziunea metalelor - proces chimic nedorit

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1228
Etichete
coroziunea, metalelor, proces, chimic, nedorit
Descarcari
416
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Coroziunea metalelor - proces chimic nedorit


Prin coroziune se înteleg procesele de degradare si deteriorare a metalelor, sau obiectelor metalice, sub actiunea agentilor chimici din mediu.Cauza acestor modoficari nedorite ale metalelor sunt reactii chimice si în special electrochimice, care pornesc de la suprafata metalului respectiv.
Faptul ca multe metale reactioneaza cu vecinatatea lor este cunoscut de multa vreme. Astfel, fierul rugineste, argintul isi pierde luciul, cuprul capata o patina, aluminiul se oxideaza (formând un strat foarte subtire de oxid, care împiedica reactia mai departe), zincul si plumbul îsi pierd treptat luciul metalic.
Cu exceptia metalelor asa zise nobile, toate celelalte metale sunt nestabile în contact cu aerul atmosferic. Modul în care se manifesta aceasta nestabilitate, ca si gradul în care ea apare, depinde de atât de natura metalului, cât si a vecinatatii lui.
Instabilitatea metalelor în contact cu atmosfera este determinata de reactii de transfer de sarcina, care au loc la interfata lor. Din punct de vedere chimic, coroziunea se bazeaza pe o reactie de forma:
M (Mn+ + ne(

Dupa aspectul distrugerii, coroziunea poate fi clasificata în : coroziune continua (când întreaga suprafata metalica a fost cuprinsa de actiunea mediului agresiv) si coroziunea locala (când distrugerea se produce numai pe anumite portiuni ale suprafetei metalului sau aliajului).
In practica, fenomenele de coroziune sunt în mod frecvent extrem de complexe si apar sub diferite forme, motiv pentru care o clasificare riguroasa a tuturor acestor fenomene este greu de efectuat. Coroziunea locala poate fi de mai multe feluri: ( Coroziunea punctiforma, care se localizeaza pe suprafete mici (puncte de coroziune); ( Coroziunea sub suprafata, care începe la suprafata dar se extinde de preferinta sub suprafata metalului provocând umflarea si desprinderea metalului (pungi de coroziune); ( Pete de coroziune, care se repartizeaza pe suprafete relativ mari, dar adân


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org