Referat - Despre cei care au studiat atomul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
459
Etichete
despre, cei, care, studiat, atomul
Descarcari
323
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Despre cei care au studiat atomul

Gândirea lumii vechi îsi gaseste cea mai luminoasa expresie în conceptiile filosofice ale Greciei Antice. Încununarea gândirii materialistice o constituie teoria atomica. Cuvântul atom a fost folosit pentru prima data acum 2500 de ani. Atomii, asa cum îi cunoastem astazi, se aseamana foarte putin cu particule concepute de filozofii din Abdera.

Filozofii greci, Leucip si Democrit, au afirmat ca universul este alcatuit din particule invizibile, indivizibile – atomi – separate prin vid ; diversitatea corpurilor si fenomenelor din natura se explica prin aceea ca atomii au forme si marimi diferite si au proprietatea de a intra în combinatii diverse. Prima teorie atomica a lui Democrit nu s-a putut impune din lipsa dovezilor experimentale ; cu toate acestea a influentat si inspirat savanti de-a lungul timpului.
Chimistul si fizicianul englez John Dalton (1805) a formulat ipoteza ca toate substantele unt formate din particule mici de materie numite atomi, dupa cuvântul atomos, din limba greaca ( indivizibil ). John Dalton (1766-1844) considera ca un element chimic este alcatuit, din multime de atomi. Fiecare atom, fiind indivizibil, se poate uni cu un numar întreg de alti atomi, formând substante diferite.
Acest fizician este considerat parintele teoriei atomice.
Confirmarea lui experimentala ridica chimia pe o treapta superioara. Începutul sec. al XIX – lea marcheaza trecerea la valorificarea datelor experimentale pentru formularea de generalizari teoretice. Experimentele efectuate în secolul XIX – lea si al XX – lea au dus treptat la concluzia ca atomii, particulele foarte mici stabile, au structura complexa.
Sir Joseph John Thomson (1856-1940) – fizician englez, a propus un model static al atomului ; a presupus ca atomul trebuia sa fie format dintr-o sfera uniforma, de electricitate pozitiva, în care se gasesc electroni astfel încât atomul sa fie neutru din punct de vedere electric.
Fizicianul englez, sir Ernest Rutherford (187


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org