Referat - Diamantul pur

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
314
Etichete
diamantul, pur
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Diamantul pur







Diamantul, incolor si straveziu, când este pur, cristalizeaza în sistemul cubic( octaedre regulate, mai rar tetraedre). Densitatea este 3,51g/cm3 . indicele de refractie, neobisnuit de mare (n= 2,407 pentru lumina rosie si 2,465 cea violeta) da nastere jocului de lumina specific al acestei pietre pretioase. Diamantul este un rau conducator de caldura si electricitate.
Diamantul este una dintre cele mai dure substante cunoscute si din aceasta cauza de neînlocuit pentru fabricarea de scule destinate a taia, gauri sau lustrui materiale foarte dure. El însuti nu poate fi lustruit decât cu propria sa pulbere. Pe de alta parte diamantul este casant; el poate fi pulverizat într-un mojar de otel.
Fiecare atom de carbon hibridizat sp3 dezvolta patru valente identice, dirijate uniform în spatiu dupa schema tetraedrica. Unghiul dintre doua valente este de 109o28’. Prin cele patru valente ale sale, fiecare atom de carbon este legat covalent de alti patru atomi C, formând astfel o retea tridimensionala infinita. Întreg cristalul constituie de fapt o singura molecula. Distantele interatomice sunt de 1,54 A. Din cauza orientarii tetraedrice a valentelor sale , este evident ca nu pot exista molecule stabile C4 sau C8, analoge cu P4 sau S8. nu pot exista nici molecule C2, stabile, caci hibridizarea cea mai avansata ,sp, nu permite decât formarea unei triple legaturi.
Proprietatile diamantului. Structura cristalina a diamantului da socoteala de toate proprietatile acestei substante. Temperatura înalta de vaporizare, aproape 4000o, lipsa unei faze lichide si caldura mare de vaporizare, egala cu caldura de vaporizare (171,7 kcal/mol) se explica prin faptul ca, la trecerea din starea cristalina în starea de vapori trebuie rupte covalentele. La temperatura înalta la care are loc vaporizarea, vaporii de carbon sunt compusi din atomi liberi. Energiile de legatura C-C fiind exceptional de mari, se întelege pentru ce cristalele de diamant sunt atât de dure.
Caldura a


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org