Referat - Dioxidul de carbon din atmosfera

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
542
Etichete
dioxidul, carbon, din, atmosfera
Descarcari
309
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Dioxidul de carbon din atmosfera





Concentratiile gazelor cu efect de sera din atmosfera sunt acum cele mai mari din ultimele 650 de mii de ani. Iata rezultatele unui studiu recent, efectuat asupra ghetii Antarctice.

În anul 1999 Comisia Europeana accepta sa finanteze Proiectul EPICA - un proiect international care urma sa studieze compozitia ghetii din Antarctica în foraje cu lungimi nemaiatinse pâna atunci.

Forajul realizat în cadrul acestui proiect a avut o lungime totala de 3.270 de metri, adica gheata acumulata în Antarctica în ultimele 900 de mii de ani.

Cei peste 3 kilometri de gheata au fost recoltati, conservati si analizati cu scopul masurarii concentratiilor de gaze prinse în gheata în decursul anilor.

Cum sunt însa posibile asemenea analize?

Gheata pastreaza mici bule de gaz. Iar aceste gaze, odata captate în interiorul ghetii, nu mai comunica cu exteriorul.

Astfel, compozitia acestor gaze ne pot da o imagine privind compozitia atmosferei în momentul formarii ghetii.

Principalele gaze analizate au fost dioxidul de carbon si metanul, ambele cu rol major în crearea efectului de sera.

Articolele stiintifice care au rezultat analizeaza modul în care a variat compozitia atmosferei din prezent si pâna acum 650 de mii de ani, cu 200 de mii de ani mai mult decât informatiile venite dintr-o alta carota de gheata extrasa tot din Antarctica, dar care ajungea îndarat în timp acum 440 de mii de ani.

Evolutia concentratiilor dioxidului de carbon si metanului din atmosfera poate fi acum analizata si la scara timpului geologic, nu doar în interval de câtiva ani sau decenii.

Cum un ciclu climatic major dureaza o suta de mii de ani, carota de gheata de 3 kilometri ne da informatii privind variatia climei pe timpul a mai bine de sase asemenea cicluri.

Iar rezultatele sunt spectaculoase.

Astfel, dioxidul de carbon din atmosfera este acum cam cu 30% mai mult decât oricând în ultimele 650 de mii de ani.

În cazul metanului, cresterea este s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org