Referat - Elemente galvanice

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1234
Etichete
elemente, galvanice
Descarcari
500
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Surse chimice de energie electrica
Elemente galvanice

Numim element galvanic o sursa de energie electrica în care energia chimica se transforma în energie electrica.
În figurile 1a si 1b este aratat cel mai simplu element galvanic, care este format dintr-un vas, umplut cu electrolit (solutie de acid sulfuric) si doi electrozi: unul de cupru si altul de zinc. Ca rezultat al actiunii chimice a electrolitului asupra cuprului si zincului, între electrozii elementului se formeaza o diferenta de potential, adica o f.e.m.(forta electromotoare) care poate fi utilizata pentru producerea unui curent într-un circuit exterior.
În timpul functionarii unui asemenea element apare si un fenomen vatamator (daunator), numit polarizare. El consta în faptul ca, în urma reactiei chimice, în electrolit apar ioni pozitivi de hidrogen, care se misca spre electrodul negativ (cupru) si se depun pe acesta sub forma de basicute de hidrogen. Aceste basicute împiedica apropierea
de electrod a noilor ioni si elementul înceteaza sa mai functioneze.
Pentru a micsora. fenomenul polarizarii electrodul pozitiv se înconjoara cu o substanta numita depolarizant, care intra usor în reactie cu hidrogenul si-l absoarbe.
Industria sovietica producea o mare cantitate de elemente galvanice de diferite tipuri, care dupa calitatea lor sunt considerabil mai bune decât altele modele din strainatate. Un mare merit pentru aceste succese apartine inginerilor sovietici laureati ai premiului Stalin - G. G. Morozov si N. S. Krivolutkaia.
În tehnica transmisiunilor (de exemplu) cea
mai mare raspândire o au elementele galvanice cu mangan.

Elementele galvanice cu mangan sunt de doua feluri :umede si uscate.
Electrodul negativ al elementului umed îl constituie o cutie de zinc (figura 2), în interiorul careia se aseaza electrodul pozitiv denumit aglomerat.
În compunerea aglomeratului intra un amestec de bioxid de mangan, grafit, negru de fum special si sare amoniacala (clorura de amoniu).
În aglomerat se preseaza u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org