Referat - Elementul purtator de lumina si de viata

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
424
Etichete
elementul, purtator, lumina, viata
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Elementul purtator de lumina si de viata


Biografia acestui element asezat de Mendeleev in a 15-a casuta a vestitului sau tablou, incepe pe la sfarsitul secolului al XVII–lea.
In primele secole ale erei noastre, pe vremea cand in anticul oras Alexandria, se nastea o „stiinta”misterioasa care transforma metalele unele in altele. Mai tarziu arabii au denumit aceasta „stiinta” alchimie.
Alchimisti sau straduit secole de-a randul sa gaseasca metode de a transforma metalele obisnuite in aur.
Ei erau convinsi ca transformarea cuprului in aur este posibila; trebuia gasita „piatra filozofala” care dupa credinta lor,avea cele mai surprinzatoare proprietati: transforma in aur orice metal simplu, vindeca bolile cele mai ingrozitoare, ii intinera pe oameni si le daruia chiar nemurirea. Alchimistii cautau continuu piatra miraculoasa, esecurile nu-i descurajau pe „fabricantii de aur” convinsi ca atotputernica „piatra filozofala” exista in natura.
In vechile carti se poate citi ca „piatra filozofala trebuie sa fie o substanta de culoare rosie, in parte transparenta, elastica, care lumineaza in intuneric”. Ei cautau cu perseverenta ceea ce nu exista. Cu toata straduinta lor de secole alchimistii n-au gasit ceea ce doreau, dar nici munca lor n-a fost in zadar. Ei au studiat amanuntit o serie de substante, au descoperit altele noi, au descris multe reactii chimice. Una din substantele descoperite de ei este si fosforul.
Meritul descoperirii fosforului il are alchimistul german Brand. In dorinta lui de a obtine „piatra datatoare de aur”, a turnat urina intr-o retorta si a inceput sa o incalzeasca. Cand lichidul s-a evaporat complet, pe fundul retortei a ramas un reziduu negru. Brand a hotarat sa-l calcineze si iata ca pe partea interioara a gatului retorei a inceput sa se stranga o substanta alba asemanatoare cerii, care la intuneric lumina. Brand era convins ca in sfarsit a realizat visul de secole al alchimistilor: a obtinut „piatra filozofala”
Dar desarta iluzie! Toate incerca


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org