Referat - Fabricarea oxidului de aluminiu

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
316
Etichete
fabricarea, oxidului, aluminiu
Descarcari
191
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Fabricarea oxidului de aluminiu

Raspândire în natura: Al este cel mai raspândit metal în natura; el alcatuieste 7,4% din scoarta pamântului. Al nu exista în stare nativa. Dintre mineralele mai importante sunt: micele, feldspatii respectiv si produsele de alterare ale acestora: caolinul si argila, corindonul si varietatile lui, bauxita apoi criobitul.

Preparare: Fabricarea Al comporta doua etape: a) fabricarea oxidului de Al
b) obtinerea Al din alumina
a) Al , mai ales acela destinat constructiilor de avioane nu trebuie sa contina nici fier nici siliciu. De aceea când bauxitele contin cantitati mai mari de fier si de siliciu, ele trebuie supuse unor tratamente prealabile de purificare.
Procedeul Bayer este unul dintre cele mai raspândite procedee pentru fabricarea aluminei din bauxite sarace în fier si siliciu. În acest procedeu, bauxita, în prealabil calcinata si macinata, este tratata cu hidroxid de sodiu, în autoclave, la 4 – 6 at si 160 – 180 C. Oxidul de Al din bauxita trece în solutie sub forma de aluminat de sodiu Na[Al(OH)4]. Amestecul se filtreaza, separându-se solutia de aluminat de sodiu de hidroxizii de fier si de combinatiile siliciului cu aluminatul de sodiu.
În solutia cu aluminat de sodiu se introduce fie un curent de bioxid di carbon, când precipita hidroxidul de Al.

2Na[Al(OH)4] + CO2 = 2Al(OH)3 + Na2CO3 + H2O

fie cantitati mici de Al(OH)3 care amorseaza desc aluminatului având rol de germen de cristalizare pentru separarea hidroxidului de Al:

Na[Al(OH)4] = Al(OH)3 + NaOH

Hidroxidul de Aluminiu obtinut se calcineaza în cuptoare rotative la 12000C când trece în oxid de Al:

2Al(OH)3 = Al2O3 + 3H2O

Noroaiele rosii ramase de la separarea hidroxidului de Al contin în afara de oxizi de fier si siliciu, oxid de titan si oxid de vanadiu, a caror extragere este o problema luata în cercetare.


Un continut mai mare de siliciu în bauxita este daunator, deoarece siliciul trece în Al2O3, de unde poate patrunde în Al metalic.

b) Ox


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org