Referat - Formule structurale

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
818
Etichete
formule, structurale
Descarcari
320
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Formule structurale


Combinatiile chimice se reprezinta in scris cu ajutorul formulelor. Ca si simbolul chimic, formula chimica are o semnificatie dubla, calitativa si cantitativa, deoarece reflecta atat felul elementelor, cat si proportia in care elementele respective intra in alcatuirea combinatiei chimice considerate.
Formula chimica poate fi de 3 feluri: bruta, moleculara si structurala.

Formula bruta reflecta felul elementelor din care este alcatuita o combinatie chimica si raportul dintre atomii elementelor respective. De exemplu, in metan unui atom de carbon ii corespund patru atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH4; in etan, unui atom de carbon ii corespund trei atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH3. In mod analog rezulta ca etilena are formula bruta CH2, iar acetilena si benzenul au aceeasi formula bruta CH. In glucoza, unui atom de carbon ii corespund doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen si, de aceea, formula bruta a acestei substante este CH2O.

Formula moleculara a unei combinatii chimice reflecta felul elementelor care intra in alcatuirea unei combinatii chimice si numarul atomilor din molecul acesteia. De exemplu, formula moleculara a metanului este CH4, aceeasi cu formula sa bruta, a etanului C2H6, e etilenei C2H4, a acetilenei C2H2, a benzenului C6H6 si a glucozei C6H12O6. Din exemplele amintite se constata ca formula moleculara este un multiplu de numere intregi al formulei brute cu exceptia metanului. De exemplu, formulele moleculare ale etanului, etenei si acetilenei sunt multiplii de 2 ai formuleler lor brute, adica (CH3)2, (CH2)2, respectiv (CH)2, iar formulele moleculare ale benzenului si glucozei sunt multiplii de 6 ai formulelor lor brute, adica (CH)6, respectiv (CH2O)6.


Dupa cum simbolul chimic reprezinta cantitativ un atom-gram din elementul respectiv, tot asa si formula moleculara reprezinta o molecula-gram


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org