Referat - Fosforul II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
421
Etichete
fosforul
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fosforul II


Stare naturala
Fosforul se gaseste in natura numai sub forma de ioni de fosfat, PO4³¯,cea mai stabila combinatie a acestui element. Principalul mineral continând fosfor, format la solidificarea scoartei pamântului, este apatita, care poate fi considerata ca o solutie solida de fosfat de calciu, dar este în realitate un compus cristalizat, format din ioni de Ca2+, PO43- si F-, corespunzând formulei brute: Ca5[(PO4)3F].



Prin actiunea lenta a agentilor atmosferici (CO2 si H2O) apatita se transforma în fosforite. Acestea sunt mult mai raspândite, în concentratii mici, în solul cultivabil al padurilor si au o mare importanta pentru viata plantelor. Se gasesc în putine locuri pe glob si zacaminte mari, exploatabile, de fosforite. Fosforitele (considerate înainte, în mod eronat, ca fosfat tricalcic) sunt în realitate amestecuri neomogene de hidroxil-apatita, Ca5[(PO4)3OH] si carbonat-apatita, Ca10[(PO4)6CO3](H2O).
Partea anorganica a oaselor vertebratelor este un amestec de multa hidroxil-apatita cu putina carbonat-apatita.

Forme alotropice. Obtinere si proprietati fizice.
Se cunosc doua forme alotropice extreme ale fosforului: fosforul alb si fosforul negru si, între acestea, formele intermediare fosforul violet, fosforul rosu si fosforul rosu deschis. Forma cea mai saraca în energie, deci cea mai stabila, este fosforul negru. Între diferitele forme alotropice ale fosforului nu exista puncte de transformare reversibila (ca la sulf) ; raportul dintre ele este deci cel al monotropiei.




1.Fosforul alb.
Fosforul alb se obtine prin calcinarea fosfatului de calciu (apatite sau fosforite) cu carbune. În procedeul industrial se adauga însa dioxid de siliciu (nisip) , al carui rol este de a pune în libertate din ionul de fosfat, pentaoxidul de fosfor mai reactiv.
Reactia necesita o temperatura ridicata (peste 2000ºC) si se efectueaza de aceea în cuptorul electric, cu electrozi de carbune. V


  • Referate asemanatoare

    • Fosforul

      FOSFORUL Simbol: P; Z = 15; Masa atomica: 0,974 Stare naturala. Fosforul nu exista liber în natura ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org