Referat - Identificarea halogenilor

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
450
Etichete
identificarea, halogenilor
Descarcari
203
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Identificarea halogenilor

Analiza calitativa elementara
Identificarea elementelor componente din compusii organici se face prin analiza elementara calitativa.
Desi numarul substantelor organice este foarte mare, numarul elementelor componente este relativ redus, majoritatea componentilor continând carbon si hidrogen, apoi oxigen, azot si, mai rar, halogeni, sulf, fosfor si unele metale ca mercur arsen, stibiu si altele. Analiza elementara calitativa îsi propune identificarea acestor elemente în compusii organici.
Analiza se efectueaza asupra unor substante a caror puritate a fost controlata prin determinarea unor constante fizice în timpul purificarii, cum ar fi punctul de fierbere sau de topire, indicele de refractie, densitatea, etc.
Halogenii reprezinta un grup de 5 elemente, alcatuind grupa a 7-a principala a sistemului periodic al elementelor. Halogenii sunt : Fluor (F), Clor (Cl), Brom (Br), Iod (I) si Astatin (At).
Cuvântul “halogen” provine din limba greaca si este format din “hals” - sare si “genes” – nastere. În chimie, termenul de halogen se refera la proprietatea fiecaruia din elementele enuntate mai sus de a forma cu sodiul saruri asemanatoare cu sarea obisnuita (clorura de sodiu - NaCl). Fiecare halogen are valenta –1 si se poate combina cu metalele formând saruri, precum si cu metale si nemetale, formând ioni complecsi.

Identificarea halogenilor

O metoda generala pentru identificarea halogenilor este proba Beilstein.
Substante necesare: sârma de cupru, mase plastice (policlorura de vinil, clorcauciuc).
Experienta: În flacara neluminoasa a unui bec de gaz se introduce o bucata de sârma de cupru latita la unul din capete. Dupa ce s-a înnegrit, se ia pe capatul sârmei o cantitate mica din substanta de analizat si se introduce din nou în flacara. Carbonul si halogenul din substanta organica sunt oxidati de oxigenul din oxidul de cupru, iar prin combinarea cuprului cu halogenul se formeaza halogenurile respective de cupru care vor colora flacara


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org