Referat - Importanta metalelor

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
777
Etichete
importanta, metalelor
Descarcari
405
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Importanta metalelor





Metalele sunt substante solide la temperatura obisnuita, cu exceptia mercurului, care este lichid.
Exemple de metale:
Aluminiu
Fier
Cupru
Calciu
Sodiu
Argint
Zinc
Aur
Magneziu
Plumb
Potasiu
Platina
Staniu
Wolfram
Crom
Mangan
Nichel
Zirconiu
Scandiu
Bariu



Aluminiul, cel mai raspândit element metalic din scoarta pamântului, a capatat, în secolul nostru, o importanta deosebita. Dupa fier, a devenit metalul cu cea mai larga întrebuintare. Datorita proprietatilor sale s-ar putea spune ca fara aluminiu progresul civilizatiei umane si chiar nasterea unor noi domenii de activitate tehnico - industriala, inclusiv zborurile cosmice, ar fi de neconceput
Este foarte folosit în industrie datorita rezitentei sale la oxidare, proprietatilor mecanice bune si densitatii sale mici.Aluminiul are multe întrebuintari de aceea astazi industria aerospatiala este de neconceput fara aluminiu si aliajele sale.
Si în mijloacele de transport terestre (automobile, vagoane de cale ferata, etc.) aluminiul îsi aduce o importanta contributie.
De asemenea, vastele retele elctrice cu ajutorul carora energia electrica este transportata la mari distante nu s-ar fi putut realiza numai pe baza de cupru, fara aportul aluminiului.


Cuprul este folosit la fabricarea conductelor de gaz si apa, a materialelor pentru acoperisuri, a ustensilelor si a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducator de caldura, se utilizeaza la boilere si alte dispozitive ce implica transferul de caldura.
Cuprul este indispensabil organismului. Organismul uman adult contine 100-200mg de cupru, depozitat in ficat si rinichi. Necesarul zilnic este de 2mg, absorbtia facandu-se la nivelul intestinului. Cupru are rol esential in biosinteza hemoglobinei si in procesele de oxidare la nivel celular, facand parte din structura a numeroase enzime.



Calciul este intrebuintat la indepartarea azotului si oxigenului din aer in scopu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org