Referat - Invelisul gazos

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
414
Etichete
invelisul, gazos
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Invelisul gazos


Invelisul gazos care incojoara Pamantul fara o limita superioara precisa , trecand treptat in spatiul interplanetar , se numeste atmosfera.
Masa acesteia reprezinta 0,000001 din masa globului pamantesc, si densitatea sa scade cu cresterea altitudinii. Compozitia atmosferei se modifica de asemenea cu altitudinea.Amestecul de gaze ce formeaza atmosfera se numeste aer.
Compozitia aerului nu este aceasi in orice loc de pe Pamant.Aceasta variaza de la o zi la alta si de la un loc la altul.Este deosebit de important ca aceasta compozitie a aerului sa ramana relativ constanta, fapt ce realizeaza prin intermadiul circuiotelor diferitelor elemente .
Milioane de ani, datorita acestor cicluri , compozitia aerului atmosferic a ramas practic constanta, dar in ultimii 150 de ani, ca urmare a diferitelor tipuri de activitati umane, in principal industriale, in aerul atmosferic au aparut substante daunatoare vietii.
Fenomenul este cunoscut sub numele de POLUARE. Poluarea aerului consta in modificarea compozitiei sale,datorita impurificarii cu substante straine care au efecte daunatoare asupra plantelor si animalelor.

DIOXIDUL DE CARBON.Acest gaz este esential pentru viata.Plantele si animalele,prin respiratie celulara,absorb oxigen din aer si elimina dioxid de carbon.
Plantele preiau dioxid de carbon din aer si elimina oxigen.
Aceste procese determina o concentratie constanta de dioxid de carbon in atmosfera.
Dar in fiecare an in atmosfera patrund 5000 milioane de dioxid de carbon,prin arderea diferitilor combustibili in: centrale termice, diferite uzine, automobile etc. In acelasi timp, o parte din padurile care absorb dioxidul de carbon a fost distruse.
Dioxidul de carbon format este absorbit partial de apa ocenelor. Cantitatea ramasa in atmosfera este considerabila si contribuie, alaturi de alte gaze , la efectul de sera , care consta in absortia radiatiilor emise de sol de c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org