Referat - Istoria descoperirii cauciucului

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
428
Etichete
istoria, descoperirii, cauciucului
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Istoria descoperirii cauciucului
Obtinerea cauciucului sintetic nu a fost întimplatoare.Mai întîi a fost cunoscut cauciucul natural, obtinut din sucul ce se scurgea din arborii de hevea braziliana (cresterea în America de Sud).Aborigenii faceau din sucul coagulat mingi saritoare. Ei numeau acest material „cauciuc”,ceea ce în limba lor înseamna cau-copac si uciu-curge,plînge.
Cu 500 de ani în urma Christofor Columb , care a descoperit America de Sud, a vazut minunatele mingi de cauciuc si le-a adus în Europa. Mult mai târziu, la începutul secolului al XIX-lea,savantii au studiat compozitia cauciucului natural. În cele din urma ei au constatat ca acesta este un polimer al unei hidrocarburi dienice, numite izopren C5H8. Izoprenul se aseamana cu butadiena:

CH2=CH-CH=CH2 CH2=C-CH=CH2
butadiena / izopren
CH3

În anul 1928 S.Lebedev propune metoda de producere a cauciucului sintetic butadilenic din alcool.În 1930 a început sa functioneze prima fabrica de producere a cauciucului.
Proprietatile cauciucului. Cea mai importanta caracteristica a cauciucului sintetic este elasticitatea, adica proprietatea de a-si schimba forma ( a se întinde sau contracta) sub actiunea unei forte si de a reveni la starea initiala. Elasticitatea mare a cauciucului se datoreaza jonctiunii macromoleculelor în forma de spirale neregulate si gheme.Cauciucul nu se dizolva în apa. Primul care a beneficat de aceasta proprietate a cauciucului natural a fost englezul Macintosh. Varsând solutie de cauciuc peste o bucata de pânza, el a descoperit ca a obtinut un material ce respinge apa.
Astfel, în 1832 a început confectionarea impermeabilelor de ploaie, numite Macintosh,mai apoi a galosilor.
Însa confectiile din cauciuc natural brut(neprelucrat) nu rezistau la temperatura; la caldura


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org