Referat - Materiale metalice

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
578
Etichete
materiale, metalice
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Materiale metalice
Extractia materialelor, si exemple de metale neferoase
si feroase

Cu aproximativ doua sute de ani in urma, Lomonosov,in lucrarea sa “Bazele metalurgiei si arta mineritului” definea metalele astfel: “ Metalele sunt corpuri stralucitoare care se pot ciocani “
Intr-un lexicon german publicat in 1897 metalele erau caracterizate dupa cum urmeaza: “ Acele elemente care sunt bune conducatoare de caldura si electricitate, poseda luciu metalic, sunt netransparente in anumite proportii in grosime”.
Pe baza cunostintelor capatate pana in prezent, metalele pot fi definite ca elemente chimice cu structura cristalina care, spre deosebire de nemetale, prezinta proprietati fizico – chimice, mecanice si tehnologice.
Metalele care nu contin fier se numesc metale neferoase. Acest grup include aproximativ 70 de elemente, de la aluminiu- metalul cel mai raspândit in scoarta terestra - pâna la elementele artificiale cum este plutoniul, care nu se gasesc niciodata in natura.
Caracteristici
majoritatea metalelor au un luciu caracteristic, desi unele se corodeaza repede
majoritatea metalelor ramân in stare solida la temperatura camerei ( desi mercurul este lichid)
majoritatea metalelor sunt bune conducatoare de caldura si electricitate


Aluminiul (Al)

Aluminiul, desi este metalul cel mai raspândit din scoarta terestra, o mare parte din el nu poate fi extrasa economic. Aluminiul este un metal ce reactioneaza usor cu alte substante, de aceea nu se gaseste niciodata singur, in “stare libera”. Majoritatea aluminiului este combinata chimic cu elemente de care nu poate fi separat cu usurinta.
Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogata in alumina hidratata- oxid de aluminiu combinat cu apa. Zacaminte de bauxita se gasesc in multe parti ale lumii, inclusive in Australia, Jamaica, Guineea si Rusia. Aluminiul se obtine din bauxita prin electroliza apei- utilizarea unui curent electric care separa elementele unui compus chimic.
EX: sta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org