Referat - Metabolismul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
352
Etichete
metabolismul
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Metabolismul


Organismul este un sistem deschis care face schimb de substanta si energie cu mediul extern. Acest schimb permanent se numeste metabolism.
Metabolismul începe odata cu ingestia alimentelor si sfârseste cu excretia produsilor neutilizabili. El se desfasoara în trei etape: digestiva, celulara si excretorie. Legatura dintre aceste etape o asigura sângele si circulatia acestuia.
În etapa digestiva, sub actiunea unor fermenti specifici, are loc fragmentarea hidrolitica a macromoleculelor organice din alimente si transformarea lor în molecule simple, fara specificitate, absorbabile ( glucoza, acizi grasi, glicerina, aminoacizi ).
În etapa celulara, principiile alimentare sufera numeroase transformari. Totalitatea transformarilor biochimice care au loca la nivel celular reprezinta metabolismul intermediar. Deci, metabolismul intermediar reprezinta schimbul de substante si energie dintre celula si mediul intern. Reactiile metabolice din celule sunt de doua feluri: reactii anabolice, de sinteza a unor constituienti celulari sau de rezerva, si reactii catabolice, de scindare a substantelor pâna la produsi finali neutilizabili (apa, dioxid de carbon, substante azotate simple).
Prin reactii anabolice are loc reînnoirea permanenta a structurilor celulare uzate, sunt sintetizate o serie de substante active ( enzime, hormoni ), este asigurata cresterea si înmultirea celulelor, precum si încarcarea lor cu material nutritiv de rezerva.
Reactiile catabolice genereaza energie. Ele se desfasoara în doua faze succesive. Într-o prima faza are loc metabolizarea incompleta, pe cai specifice, a substantelor nutritive, pâna la stadiul de acetil coenzima A si acid oxaloacetic, produsi intermediari comuni glucidelor, lipidelor si proteinelor. În aceasta faza se elibereaza o cantitate redusa de energie. În faza a doua are loc metabolizarea completa a produsilor intermediari.
Aceasta faza este


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org