Referat - Metalele si aliajele

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
550
Etichete
metalele, aliajele
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Metalele si aliajele


Metalele si aliajele din care sunt construite instalatiile, masinile,uneltele etc.,cu timpul, sunt degradate de agentii chimici si electrochimici din mediul inconjurator. Acest proces complex se numeste coroziune.
Dupa natura fenomenelor care provoaca fenomenul de coroziune se pot mentiona urmatoarele tipuri de coroziune :
-coroziunea chimica ;
-coroziunea electrochimica ;
Coroziunea chimica este produsa prin actiunea gazelor uscate sau a solutiilor c nu conduc curentul electric asupra suprafetelor metalelor.
Astfel la mai inalte, gaze ca:oxigenul,dioxidul de sulf, hidrogenul sulfurat, acidul clorhidric gazos, provoaca degradarea aparatelor si a pieselor cu care vin in contact in urma reactiilor chimice ce au loc intre coroziv si metal.
Multe metale,sub actiunea hidrogenului din aer, chiar la temperatyura obisnuita, se acopera cu o pelicula foarte subtire formata din oxidul sau alti compusi ai metalului respectiv. Grosimea peliculei depinde da natura metalului, de natura mediului,de temperatura. Cand pelicula nu este groasa nu se dizolva in mediul agresiv si are o buna aderanta la suprafata metalului, protejaza restul metalului de coroziune. O astfel de pelicula protectoare formeza mai multer metale.
Spre deosebire deaceste metale , fierul formeaza prin oxidare. O pelicula groasa, cu aderenta slaba, care nu are actiune protectoare pentru restul metalului. Daca fierul este scufundat pentru putin timp in acid azotic concentrate, dse formeaza la suprafata lui o pelicula de oxizi care asigurao mai buna protectie a metalului.
Coroziunea chimica nu este insotita de aparitia unor curenti electrici locali.
Coroziunea electrochimica se datoreaza proceselor electrochimice care au loc la interfata metal-solutie, atunci cand metalele vin in contact cu solutii bune conductoare de electricitate.
Ori de cate ori sunt prezentate doua metale diferite sau un metal care contine impuritati, se creaza diferente de potential care pot dirija curentii electrici lo


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org