Referat - Metanul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
2941
Etichete
metanul
Descarcari
525
Nota
0 / 10 - 0 voturi

METANUL
Metanul (CH4) . A fost descoperit de Volta în 1778 în mâlul baltilor si a fost numit gaz de balta . În scoarta terestra formeaza zacaminte în care puritatea atinge 99%. Tara noastra poseda zacaminte de metan cu puritate ridicata ( 98%-99% ) , cele mai importante fiind cele de la Sarmasel , Copsa Mica , Bazna , Nades , Sincai , Deleni etc. .
Metanul apare si în minele de carbuni , unde împreuna cu aerul , formeaza amestecul exploziv denumit gaz grizu ; mai apare în gazele de cocserie si în cele de cracare .
Metanul se extrage din zacaminte naturale cu ajutorul sondelor . De aici se transporta la consumatori ( laboratoare , industrie , termocentrale , locuinte etc.) cu ajutorul conductelor .
Metanul mai este utilizat drept combustibil dar azi se pune un accent deosebit pe transfornarea lui într-o serie de compusi chimici de o mare importanta practica . Aceasta prelucrare se numeste chimizarea metanului .Este suficient sa precizam ca prin chimizare valoarea unui metru cub de gaz metan creste de circa 30 de ori , ca sa ne dam seama de importanta economica a acestuia.

Proprietati fizice
Metanul este un gaz incolor mai usor decât aerul , insolubil în apa , solubil în alcool , eter , benzen .
Principalele constante fizice ale metanului sunt prezente în tabelul urmator :

Formula
Moleculara
 p.t.
 p.f
 ?° (în c.n. )
 d aer

 CH(
 -183°C
 -162°C
 0,7142g/l
 0,5536


Proprietati chimice
Metanul prezinta proprietatile alcanilor , dar are si proprietati specifice. Cele mai importante reactii , la care participa metanul , reactii aplicate în industria chimica , sunt prezentate în continuare :
1.Reactia de halogenare
+Cl2 +Cl2 +Cl2 +Cl2
CH4 —?CH3Cl —?CH 2Cl2 —?CHCl3 —? CCl4
-HCl -HCl -HCl


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org