Referat - Nichelul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
380
Etichete
nichelul
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Nichelul


1. Intrebuintarile importante ale nichelului(Ni) si a cromului(Cr) ca metale seperate:



NICHELUL este un metal de culoare alb-cenusie, cu densitatea de 8900 Kg/m , se topeste la o temperatura de 1455 C. Ca proprietati, este maleabil, ductil, tenace si se deformeaza plastic usor la rece. Este rezistent la actiunea substantelor organice si anorganice, cu exceptia celor care contin sulf, si prezinta o mare rezistenta la coroziunea atmosferica.
Datorita calitatilor sale, este foarte intrebuintat pentru obtinerea unor aliaje speciale sau protectie anticorosiva pe cale galvanica, cunoscuta sub denumirea de nichelare. Este folosit pentru fabricarea bujiilor atunci cand are un continut mic de carbon si este cunoscut sub denumirea de nichel manganos.

CROMUL este un metal alb, dur, casant, foarte rezistent la actiunea agentilor chimici, cu densitatea d = 7200 Kg/m si se topeste la 1920 C. Este utilizat la fabricarea otelurilor inoxidabile si la acoperiri galvanice (cromare). Sub forma de saruri, se poate intrebuinta in vopsitorie, tabacarie, fotografie etc.


2. Intrebuintarile inportante ale aliajelor nichelului si a cromului:


ALUMELUL(2%Mn; 2%Al;1,5%Si si restul Ni) este un aliaj al nichelului, foarte des intrebuintat, fiind folosit pentru confectionarea termocuplelor crom-alumel, ca electrod electronegativ.

INVARUL este un aliaj pe baza de nichel foarte utilizat in metrologie, cu un continut de 35 ... 37% Ni, mai putin de 0,5% C, restul fier si care prezinta avantajul ca nu se dilata pana la temperatura de 100 C.

ELINVARUL (35% Ni, 8 ... 12% Cr, sub 0,4% C si restul Fe) este un aliaj pe baza de nichel in care este folosit pentru obtinerea arcurilor la aparatele de precizie si care nu-si pierde elasticitatea pana la 100 C.

Aliajul inconel(Ni 50% - Cr 50%) este unul dintre cel mai des utilizate aliaje, folosit pentru confectionarea pieselor care lucreaza in medii oxidante, pana la temperaturi de 900 C.

ILIUM (Ni - Cr) este un aliaj utilizat in star


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org