Referat - O suta de tabele pentru mai putin de o suta de elemente

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
380
Etichete
suta, tabele, pentru, mai, putin, suta, elemente
Descarcari
208
Nota
0 / 10 - 0 voturi

O suta de tabele pentru mai putin de o suta de elemente


Sistemul periodic, fiind construit pe baza proprietatilor generale ale atomilor
elementelor, isi gaseste expresia vizuala in forma de tabel periodic.
Sa urmarim schimbarea treptata in timp a formei sistemului periodic, adica evolutia ei. Vom constata ca dupa tabelul publicat de Mendeleev, in 1871, au aparut o puzderie de forme de exprimare grafica ce cautau sa redea legea periodicitatii in concordanta cu schimbarea continutului lui, pe masura ce se descopereau noi elemente.
Numai pana la sfarsitului secolului XIX-lea, in afara celor 3 elemente prezise de Menteleev, au fost descoperite 5 gaze inerte : He, Ne, Ar, Kr, Xe si 3 elemente din grupa pamanturilor rare : Ce, Er, Pr. Ca urmare a cercetarilor sotilor Pieere si Marie Sklodovska-Curie, privind radioactivitatea, au fost izolate si caracterizate si 5 elemente radioactive :Ra,Po, Ac, Pa, Rn.
Sunt semnalate in literatura de specialitate aproape 100 de asemenea incercari, realizate de cercetatorii din diverse tari, cu scopul de a exprima intr-o forma moderna principalele aspecte ale legii periodicitatii. Unele dintre acestea sunt foarte subtile, urmarind trecerea de la reprezentarile bidimensionale [tabele, grafice] la reprezentari mai complicate, insisteme tridimensionale : de la spirala plana la cea rasucita pe suprafata unui con, de la plan la piramida [sau cilindru], la 2 spirale legate una de alta etc. Una din cele mai detaliate si mai interesante analize a formelor de sistem periodic apartin lui S.I. Tomkeieff. El arata ca principala caracteristica a atomului, numarul atomic, determina forma de baza a tabelului , o suprafata pe care sunt ordonate elementele. Orice tip de normal de sistem periodic consta, de fapt, dintr-o retea facuta din 2 seturi de linii [corespunzatoare perioadelor si grupelor] si trebuie sa satisfaca 4 cerinte : de continuitate, periodicitate, vizibilitate si reflectare a proprietatilor atomului. In a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org