Referat - Petrolul II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
552
Etichete
petrolul
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Petrolul II
Petrolul (titeiul), este un lichid vascos, de culoare bruna, neagra sau verde masliniu, inflamabil, cu miros caracteristic, insolubil in apa, cu densitatea mai mica decat a apei. Nu are temperatura de fierbere fixa fiind un amestec complex de hidrocarburi. Contine in cantitati mici si substante anorganice ca sulf, oxigen si azot.
Petrolul contine hidrocarburi a caror masa moleculara variaza de la 16 (metan) pana la circa 1800. Compozitia petrolului difera de la un zacamant la altul, dar contine amestecuri din trei clase de hidrocarburi: alcani, cicloalcani si arene. In petrol nu se gasesc hidrocarburi nesaturate.
Titeiul sau petrolul brut constituie una dintre principalele bogatii naturale ale tarii noastre. Zacaminte de titei se gasesc in judetele: Bacau, Arges, Prahova si Gorj.
Compozitie
Din punct de vedere al compozitie chimice, titeiul este un amestec complex de hidrocarburi gazoase sau solide dizolvate in hidrocarburi lichide; de aceea se prezinta in natura in stare lichida. Titeiul mai contine compusi organici cu oxigen (fenoli, acizi naftenici), cu sulf (tiofen, mercaptani), cu azot (chinolina) etc. In hidrocarburi se gasesc hidrocarburi aciclice saturate (alcani sau parafine), hidrocarburi ciclice saturate (cicloparafine sau naftene) si hidrocarburi aromatice. Aceste trei clase de hidrocarburi in proportii diferite se gasesc in toate tipurile de titei.








Derivatele titeiului
Principalele derivate ale titeiului sunt cele date in scheme urmatoare:

(Benzina usoara
(Benzina grea
Titeiul (White-spirit (Gaze de cracare
(Petrol lampant (Benzine
(Motorina (Uleiuri
(Pacura prin cracare (Bitum
(Parafina
(Cocs de petrol


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org