Referat - Petrolul si carbunele

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
453
Etichete
petrolul, carbunele
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Petrolul si Carbunele

1)Titeiul este o roca sedimentara lichida existenta sub forma de zacamant in scoarta pamantului. Titeiul este cunoscut din timpuri stravechi in diverse zone ale globului si in urma cercetarilor facute s-a ajuns la concluzia ca s-a format prin descompunerea organismelor marine (planton care s-a depus pe fundul marilor si oceanelor si apoi s-a acumulat sub forma de sedimente). Titeiul este un produs natural lichid vascos de culoare negru-verzui fiind un amestec de hidrocarburi solide si gazoase dizolvade in lichide.
Titeiul este inflamabil si are densitate m-ai mica decat apa, si se ridica la suprafata apei. Titeiul este materia prima cea mai importanta pentru prepararea combustibilului si lubrifiantilor dar si a altor produse chimice (cauciuc sintetic, inlocuitori de piele, detergenti). Compozitia chimica a titeiului este diferita de la o zona geografica la alta.
In urma analizelor facute s-a ajuns la concluzia ca titeiul este un amestec de alcani cicloalcani si arene. Extractia titeiului din zacaminte se face cu ajutorul sondelor de foraj care pot lucra de la adancimi de sute de metri pana la 7000 metri. Dupa extractia titeiul este supus unei prelucriri prin metode fizice si chimice, prelucrare ce se realizeaza in cadrul combinatelor petrochimice.
La noi in tara (Ploiesti, Pitesti, Onesti langa Bacau, Media Navodari). Toata industria depinde de petrol, se formeaza prin descompuneria organismelor. Procesul dureaza milioane de ani. Titeiul este separat mai intai de apa sarata cu care este amestecat si apoi este supus distilari fractionate in coloane de distilare care pot atinge o inaltime de pana la 50 m.
Petrolul brut incalzit la 400 grade celsius se introduce pe la baza coloanei de distilare si rand pe rand se separa in functie de volavilitatea urmatoarelor fractiuni.
-gaze (alcan, metan, propan, butan)
-benzine usoare (motorina, uleiuri grele, porofina, bitum)
Dupa ce au fost separate sectiunile


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org