Referat - Petrolul si Gazele Naturale

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
518
Etichete
petrolul, gazele, naturale
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Petrolul si Gazele Naturale



„Va voi vorbi despre oamenii petrolului si despre sufletul lor mai negru si mai inflamabil decât petrolul. Eu nu iubesc petrolul când ajunge esenta pura în eprubete, ci îl iubesc asa cum iese din pamânt si prin procedee murdare, îl iubesc cu furie, cu pasiune si vreau sa cânt spita mea blestemata de oameni ai petrolului [...]“ (Poem petrolifer - Geo Bogza).

In ultimii ani s-a redus considerabil volumul schimbului de marfuri ruso-roman. In galantarele din Rusia nu se mai vad produse romanesti, iar balanta relatiilor de comert exterior nu inclina in favoarea Romaniei. Si totusi, Romania are nevoie ca si mai inainte de agentii energetici ai Rusiei, iar Rusia este interesata de produsele traditionale ale exportului romanesc. Un exemplu incurajator pentru inviorarea relatiilor il constituie participarea Rusiei la procesul de privatizare din Romania. Concernul rusesc LUKOIL a preluat 51 la suta din actiunile marii rafinarii PETROTEL, de la Ploiesti. Uzina lucreaza acum cu petrol rusesc, au fost pastrate locurile de munca, LUKOIL s-a angajat sa achizitioneze in fiecare an pentru intreprinderile ei utilaje romanesti de prelucrare a titeiului in valoare de 10 milioane de dolari. De LUKOIL sunt legate si calculele Romaniei privind transportul petrolului din Marea Caspica, prin portul Constanta, catre vestul Europei. Este in curs de realizare cooperarea intre GAZPROM din Rusia, ROMGAZ din Romania si Compania americana GOWARD ENERGY, in scopul sporirii capacitatii de transport al gazelor naturale prin Romania. Ambele parti lucreaza la o serie de alte proiecte reciproc avantajoase in cadrul Comisiei mixte de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Interesele obiective de buna vecinatate si colaborare economica isi pastreaza importanta lor - considera Moscova. Acest lucru este inteles si in Romania.
În secolul XX întreaga industrie si civilizatie s-au bazat pe energia furnizata de petrol. Rezervele de titei au dus însa si la conflicte interna


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org