Referat - Pilele primare

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
721
Etichete
pilele, primare
Descarcari
310
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pilele primare


Cea mai obisnuita forma de pila primarea e pila Leclanche, inventata de chimistul francez cu acelasi nume in anii 1860. Mai e denumita si pila uscata. Pila Leclanche folosita astazi e foarte similara cu cea originala. Electrolitul consta intr-o mixtura de clorura de amoniu si clorura de zinc in forma de pasta. Electrodul negativ e alcatuit din zinc, fiind "carcasa"pilei, si electrodul pozitiv e o tija de carbon inconjurat de o mixtura de carbon si dioxid de magneziu. Pila Leclanche produce aproximativ 1,5 V.
O alta pila primara folosita des este bateria de mercur. Poate fi construita in forma unui disc plat si e folosita la aparatele auditive, la pile fotoelectrice si la ceasurile electrice. Electrodul negativ e alcatuit din zinc, iar cel pozitiv e format din oxid de mercur si electrolitul e o solutie de hidroxid de potasiu. Bateria de mercur produce cam 1,34 V.


PILELE SECUNDARE

Acumulatorul, sau pila secundara, care poate fi reincarcata prin reversibila reactiei chimice, a fost inventata in anul 1859 de fizicianul francez Gaston Plante. Pila lui Plante era o baterie formata dintr-un plumb acid, folosita de astfel si astazi. Aceasta consta din trei sau sase pile legate in serie si e folosita la automobile, camioane, avioane si alte vehicule. Avantajul ei este ca poate distribui mult curent electric la pornirea motorului. Totusi, se consuma repede. Electrolitul e format dintr-o solutie de acid sulfiric; electrodul negativ consta din plumb, iar cel pozitiv din dioxid de plumb. La functionare, electrodul negativ e disociat in electroni si ioni de plumb pozitivi. Electronii circula de-a lungul circuitului extern, iar ionii pozitivi de plumb se combina cu ionii de sulfat in electrolit pentru e forma sulfat de plumb. Cand electronii reintra in pila la electrodul pozitiv de dioxid de plumb, o alta reactie chimica are loc. Dioxidul de plumb se combina cu ionii de hidrogen in electrolit si cu electronii reintorsi formand apa, eliberand ionii de plumb i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org