Referat - Ploaia acida II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
346
Etichete
ploaia, acida
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Ploaia acida II

Definitie:

Ploaia acida este o forma de poluare atat a aerului cat si a apei definita ca fiind orice tip de precipitatie ce are un nivel al aciditatii mai ridicat decat cel al unei precipitatii nepoluate. In general, pH-ul de 5,6 a fost folosit drept baza de referinta in identificarea ploii acide, desi aceasta valoare nu a fost acceptata de multi cu usurinta. Interesant este faptul cas 5,6 este valoarea pH-ului dioxidului de carbon in raport cu apa distilata. Deci, orice precipitatie care are o valoare a pH-ului mai mica decat 5,6 este considerata precipitatie acida.

Din ce cauza apare ploaia acida?

Una din principalele cauze ale ploii acide este dioxidul de sulf (SO2). Sursele naturale ce emit acest gaz sunt vulcanii si planctonul dar principala sursa ramane arderea combustibililor fosili, cum sunt carbunele si petrolul responsabili pentru aproximativ jumatate din emisiile dioxidului de sulf de pe suprafata globului. Cand sulful este prezent in combustibil, din reactia lui cu oxigenul rezulta dioxid de sulf Acesta reactioneaza cu apa si formeaza acidul sulfuric (H2SO4). Nu toata cantitatea de dioxid de sulf se transforma in acid sulfuric. De fapt, o mare parte poate pluti in atmosfera pentru ca apoi sa se intoarca in aceeasi stare pe pamant.

Reactiile cele mai posibile sunt:
1) 2SO2 + O2= 2SO3
SO3 + H2O= H2SO4
2) OH + SO2(+M)= OHSO2(+M)
OH este produs de catre fotodescompunerea ozonului
Alte gaze ce contribuie la formarea ploii acide sunt : oxizi de azot (NOx), dioxidul de carbon (CO2) si clorul (Cl2). Sursele de oxizi de azot sunt mai ales centralele energetice si gazele de esapament. Ca si dioxidul de sulf, acesti oxizi de azot se imprastie in atmosfera si se transforma in acid azotic. Reactiile care au loc sunt catalizate in norii foarte poluati in prezenta fierului, magneziului, amoniacului si a perhidrolului.
In cazul NO2 avem reactiile:
OH + NO2 (+M)??OHNO2(+M) -cea mai importanta reactie

1. 2NO2(g) + H2O(l)? 2H+ + NO3- +


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org