Referat - Protectia impotriva coroziunii

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
490
Etichete
protectia, impotriva, coroziunii
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Protectia impotriva coroziunii



Desi exista metale si aliaje care prezinta o buna rezistenta la coroziune, acestea sunt de obicei scumpe. De aceea s-au stabilit diferite metode pentru a proteja contra coroziunii metalelor uzuale, usor accesibile.
Cauzele coroziunii fiind variate, si metodele de protectie sunt variate; ele se pot clasifica in cateva categorii mari :

Straturi protectoare
Inhibitori si pasivizatori
Conditionarea mediului coroziv
Protectia catodica

Straturile protectoare. Acestea sunt cele mai vechi si mai aplicate metode de protectie.Dupa natura lor, ele pot fi : metalice, anorganice si organice.

Straturile metalice pot fi obtinute prin diferite procedee : galvanizare, metalizare, difuziune, cufundare in metal topit, placare etc.

Galvanizarea - consta in depunerea unui strat prin electroliza. In general, pentrtu acoperirea fierului se foloseste zincul, cromul si plumbul.

Metalizarea - consta in aplicarea unui metal protector, in stare topita si pulverizata pe suprafata care trebuie protejata. Ea se face cu flacara oxiacetilenica in care se topeste o sarma din metalul ce trebuie depus, pulverizarea fiind facuta cu aer comprimat.

Difuziunea – consta in tratarea suprafetei unui metal cu un metal de protectie; la temperatura inalta la care are loc operatia, la suprafata metalului se formeaza un strat protector alcatuit dintr-o solutie solida a celor doua metale.

Cufundarea in metal topit – se face de obicei pentru acoperirea fierului cu un metal care are punctul de topire mai mic, metale ca plumbul, staniul sau zincul.

Placarea - consta in presarea sau laminarea, la cald, a doua metale diferite. Metalul care trebuie placat se toarna intr-o forma captusita cu metalul protector, dupa care se lamineaza. Aderenta stratului protector la metalul de baza se face datorita fortelor mecanice si datorita difuziunii.

b) Straturile anorganice sunt si ele de diferite tipuri. Astfel, suprafata obiectului metalic


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org