Referat - Proteinele II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
315
Etichete
proteinele
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Proteinele II
Proteinele sunt substante organice macromoleculare formate din lanturi simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proportie de peste 50% din greutatea uscata. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, în care secventa acestora este codificata de catre o gena. Fiecare proteina are secventa ei unica de aminoacizi, determinata de secventa nucleotidica a genei.
1. Etimologie
Prima mentionare a cuvântului proteina este facuta de catre descoperitorul acesteia Jöns Jakob Berzelius, în scrisoarea sa catre Gerhardus Johannes Mulder din 10 iulie 1838, scrisoare în care mentioneaza:
"The name protein that I propose for the organic oxide of fibrin and albumin, I wanted to derive from [the Greek word] p??te???, because it appears to be the primitive or principal substance of animal nutrition".
(Numele de proteina îl propun pentru denumirea compusului organic rezultat prin oxidarea fibrinei sau albuminei, el deriva din grecescul p??te???, deoarece se pare ca apare ca fiind principala substanta din nutritia animalelor).
2. Sinteza proteinelor
Biosinteza

La nivelul ribozomilor se realizeaza translatia informatiei genetice de la ARNm în lantul polipeptidic.În nucleu ARN m copiaza informatia genetica de la ADN nuclear iar apoi migreaza în citoplasma.Fiecare molecula de ARNt poseda la mijlocul lantului sau un anticodon a caror 3 baze consecutive se pot asocia prin legaturi de hidrogen cu 3 baze complementare de un codon ARNm.Pe baza acestui anticodon aminoacizii vor fi pozitionati conform mesajului genetic din ARNm. Aceasta pozitionare a aminoacil-ARNt se realizeaza la suprafata ribozomului la nivelul a 2 locusuri stereospecifice:locul"P"(peptidil) si locul "A" (aminoacil), situate la suprafata subunitatilor.
Biosinteza proteinelor este un proces prin care fiecare celula îsi sintetizeaza proteinele proprii, prin intermediul unui proces care include multe etape, sinteza începînd cu procesul de transcriptie si termi


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org