Referat - Relatia om - mediu

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
452
Etichete
relatia, mediu
Descarcari
286
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Relatia om - mediu

Schimbarea teraiectoriei actuale de dezvoltare socuioeconomica presupune construirea unor modele de perceptie si interpretare a mediului , a pozitiei omului in natura , a relatiilor dintre om si mediu si respectiv a legaturii dintre mediu si dezvoltare .
Silit de imprejurari
producerea unor catastrofe naturale ( inundatii , incendieri de paduri si pajisti , surpari , eruptii vulcanice )
invazia altor cete de oameni; omul a inaintat in tinuturi mai putin prielnice , mai aride ori cu ierni geroase , dovedind o mare capacitate de adaptare diferentiindu-se ca ocupatii si ca unelte folosite , ca mod de viata , imbracaminte , hrana , de zona anterior locuita . In felul acesta limitele spatiului locuit de specia umana s-au extins necontenit.

Puterea omului de adaptare , mai mare decat a tuturor animalelor s-a datorat tocmai ratiunii care l-a dus la cunoasterea calitativa a mediului inconjurator , la aprecierea posibilitatilor lui pentru existenta speciei umane si la explicarea fenomenelor din jur.

Omul a cautat sa cunoasca mediul inconjurator , sa-i foloseasca insusirile pentru adapostire si aparate , pentru procurarea hranei si a materialelor necesare vietii lui , fiind constient de ceea ce se afla in jurul lui , punand in balanta avantajele si primejdiile pe care le pot da la iveala locurile in care traiau , pentru asigurarea celor necesare vietii .

In scurta etapa a istoriri geologice a Pamantului de la aparitia omului preistoric pana in prezent , s-au produs mari modificari in peisajul geografic al globului , unele cauze naturale fiind :
schimbari climatice
transgresiuni marine
eruptii vulcanice
cutremure distrugatoare

Alte cauze sunt datorate interventiei omului . Cand omul preistoric a trecut la agricultura cu patru – cinci milenii i.Hr. , modificarile in mediul inconjurator au inceput a lua oarecare amploare prin :
despaduriri
acumulari de ape pentru irigatie
terasarea terenurilor in panta
creindu-se peisaje specifice, schimbarile , mo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org