Referat - Sodiul II

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
489
Etichete
sodiul
Descarcari
255
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sodiul II

Combinatiile chimice ale sodiului ca clorura de sodiu sau carbonatul de sodiu sunt cunoscute înca din antichitate.Ultimul era numit de greci nitron si de romani nitrum.Alchimistii arabi l-au numit natron de unde,pentru elementul metalic,I s-a atribuit numele de natrium.Cuvântul de soda a fost mentionat pentru prima oara în lucrarile alchimistului arab Geber de la care deriva numele de sodiu.
Ca metal pur,sodiul a fost obtinut pentru prima oara de Sir Humphrey Davy,în anul 1806 prin electroliza hidroxizilor de sodiu.În 1808 chimistii francezi Gay-Lussac si Thenard au stabilit posibilitatea obtinerii sodiului si pe cale chimica.
În prezent,Sodiul se prepara pe baza electrolizei hidroxidului sau de clorurii de sodiu în stare topita.Pentru electroliza hidroxidului se foloseste un vas de otel cu fundul conic în care este introdusa o bara de otel drept catod;Anodul este format dintr-un cilindru de otel care înconjoara catodul.Între electrolizi exista un alt cilindru de otel prevazut la partea inferioara cu o sita metalica care desparte spatiul anodic de cel catodic.
Sodiul face parte din metalele cele mai raspândite în natura dar numai sub forma de combinatii chimice.Din cauza reactivitatii lui accentuete,sodiul nu se gaseste în stare libera în natura.În stare combinata este însa foarte raspândit reprezentând 2,54%din litosfera.
Cantitati enorme de sodiu exita sub forma de clorura de sodiu atît în apa marilor si oceanelor(în proportii care variaza între 0,6-3%)cât si în pamînt unde formeaza zacamintele de sare gema.Tara noastra dispune de importante rezerve de sare la salinele de la Ocna Mures,Ocna Dej,Praid,Ocnele Mari,Slanic,etc.Continutul de clorura de sodiu în aceste zacaminte este foarte ridicat(97-99% NaCl).
Alte combinatii de sodiu existente în natura sunt criolitul,Na3[AlF6],salpetrul de Chile(azotatul de sodiu)NaNo3,carbonatul de sodiu,Na2CO3-NaHCO3.2H2o sulfatul de sodiu,boraxul,etc.Cele mai mari cantitati de sodiu din natura se afla în silica


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org