Referat - Utilizarea Acidului Clorhidric

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
421
Etichete
utilizarea, acidului, clorhidric
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Utilizarea Acidului Clorhidric
ACIDUL CLORHIDRIC [HCl] este cunoscut si sub numele de spirt de sare, acid muratic sau apa tare. Se gaseste în stare libera (doar în cantitati foarte mici) în emanatiile vulcanice si în sucul gastric (care contine 0,3% HCl). În cazul în care concentratia acidului clorhidric depaseste aceasta valoare, se produce hiperaciditatea care se neutralizeaza cu bicarbonatul de sodiu (NaHCO3): HCl + NaHCO3 ? NaCl + CO2 +H2O.
HCl este un gaz incolor, cu miros întepator. Densitatea sa este mai mare decât cea a aerului. Este foarte solubil în apa, iar în aer fumega. Se foloseste la obtinerea în laborator a hidrogenului, clorului, a clorurilor si a altor acizi mai slabi. Se foloseste ca agent de recunoastere a carbonatilor dupa dioxidul de carbon care se degaja în urma reactiilor: acid + carbonat ? sare + CO2 + H2O. De asemenea este folosit si la fabricarea maselor plastice, a firelor si fibrelor sintetice. Clorurile organice (de vinil, de etil) si produsii organici (difenil–amina, cauciucul sintetic si camforul) se obtin tot din acidul clorhidric.
În industriile colorantilor, medicamentelor, pielariei si textilelor, acidul clorhidric este un reactiv de neînlocuit.
Acidul clorhidric se gaseste in comert diluat 12,2% si concentrat numit acid clorhidric fumans (38%) . Alta data servea la prepararea clorului si a derivatilor sai. Astazi serveste la prepararea clorurii de amoniu, de zinc (II), la extragerea fosfatilor din oase, la purificarea negrului de fum, in diferite industrii organice. Prin aditie la acetilena se prepara clorura de vinil .Acidul clorhidric este foarte solubil in apa.Industrial se livreaza in butelii sub presiune sau ca solutii concentrate
Acidul clorhidric este utilizat in metalurgie la baterii pentru masini,pentru fabricarea hartiei,in medicina,la rafinarea petrolului,la ingrasaminte chimice,la gravarea metalelor,la explozivi,etc.





Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org