Referat - Viata sanatoasa

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
592
Etichete
viata, sanatoasa
Descarcari
365
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Viata sanatoasa



Toate procesele vitale din organism se desfasoara la valori exacte ale pH-ului. Caracterul acid sau bazic al unei solutii poate fi pus in evidenta folosind indicatori acido-bazici numiti si indicatori de pH. Un indicator de pH este o substanta care are o anumita culoare când se gaseste in forma sa de acid, si o alta culoare , diferita, când se gaseste in forma de baza conjugata.
In organismul animal precum si în organismul omului, multe dintre reactiile chimice sunt extrem de sensibile la pH-ul mediului de reactie. Pentru mentinerea constanta a pH-ului in mediul intern, organismul uman foloseste ca mecanisme functionale:
Neutralizarea acizilor si a bazelor de catre solutii tampon
Eliminarea renala a excesului de acizi
Eliminarea functionala a dioxidului de carbon, cel mai frecvent produs de metabolism.
Sângele uman are pH-ul cuprins între 7,38-7,52. Prin urmare el este usor bazic si numai in aceste conditii celulele sângelui isi pot indeplini functiile lor.
Daca valoarea pH-ului sângelui nu se incadreaza în intervalul amintit exista riscul mortii:
Prin coma, daca pH-ul este mai mic de 7;
Prin tetanizare, daca pH-ul este mai m are de 7,8 (tetanie contractii puternice involuntare ale muschilor).
Rinichiul este un organ cu rol foarte important în reglarea pH-ului. pH-ul urinei are valori normale intre 4,5-8. Aceasta „plaja” relativ larga a valorii pH-ului depinde de modul în care rinichiul elimina excesul de aciditate sau bazicitate din sânge (valoarea normala a pH-ului urinei este de 6,2). pH-ul urinei variaza în functie de alimentatie; este acid, în cazul alimentatiei bogate în carne, si bazic, în cazul unui regim vegetarian.
Stomacul este un organ care prezinta secretii foarte acide (pH~1) valoarea aceasta scazuta a pH-ului fiind legata de functiile sale digestive.În timpul digestiei, alimentele sunt prelucrate si cu ajutorul bilei si a sucului pancreatic (pH˜1) .Arsurile pe care le simtim uneori în stomac se d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org