Referat - Vitaminele liposolubile

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
504
Etichete
vitaminele, liposolubile
Descarcari
294
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Vitaminele liposolubile

În organism exista anumite substante organice cu structura complexa, relativ stabile, a caror sinteza organismul animal nu o poate face si care în doze infinitezimale sunt factori indispensabili vietii, dezvoltarii si reproducerii animalelor - vitaminele. Aceste substante absolut indispensabile unei functionari normale a organismului se numesc si biocatalizatori, deoarece au rolul de catalizatori în procesele chimice din organismul animal si vegetal, întocmai ca si catalizatorii din chimie.
Vitaminele au rolul de a regla si stimula procesele metabolice. Lipsa totala a vitaminelor din organism sau insuficienta lor provoaca tulburari grave, putând duce la boli denumite avitaminoze (scorbut, pelagra, xeroftalmie etc.).
Vitaminele sunt foarte raspândite în plante, în care ele se sintetizeaza.
Organismul animal nu poate sintetiza vitaminele, ci le primeste odata cu alimentatia, fie direct sub forma de vitamine, fie sub forma intermediara de provitamine, care se transforma în organism în vitamine.
Vitaminele se deosebesc între ele prin structura lor chimica, prin rolul pe care îl îndeplinesc în organism si dupa criteriul solubilitatii lor în grasimi, în dizolvanti organici si în apa.

a) Vitaminele liposolubile

Vitaminele liposolubile sunt solubile în grasimi, în dizolvanti ai grasimilor si insolubile în apa. Din aceasta grupa fac parte vitaminele A, D, E, K si F
Vitamina A (antixeroftalmica). Lipsa vitaminei A din alimentatie opreste cresterea, provoaca slabirea vederii si chiar orbirea, micsorând totodata rezistenta organismului la actiunea microbilor.
Vitamina A s-a izolat din uleiul de ficat de peste. Se mai gaseste în morcov, în spanac, în lapte, în untul de vaca, în galbenusul de ou si în icrele de peste. În corpul animal, vitamina A se formeaza din (-carotina (izolata din pigmentii galbeni carotenoizi ai morcovului), din care cauza se numeste provitamina A.
Vitaminele D (Vitamina antirahitica). Exista mai multe vitamine D, notate de la 1 l


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org